Voeding en diabetes
Je verdiept met deze post hbo Voeding en Diabetes je aan de hand van de nieuwste inzichten in het ziektebeeld diabetes, dieettechnische eisen, psychosociale aspecten, zelfmanagement, huidige medicatievormen, beweging en de interactie met het voedingsadvies. Ook sta je stil bij multidisciplinaire samenwerking in diabeteszorg en begeleidingsaspecten rondom leefstijlverandering bij diabetes. De herziene NDF Voedingsrichtlijn 2020 is meegenomen in deze cursus.09:30 - 16:30
1370
65 Punten
Classroom
Prijzen
Regulier € 1370
Kortingen
€ 100
Alleen voor leden
Datum en locatie
01 okt. 2025
09:30
10 dec. 2025
16:30
Groenewoudseweg 1, 6524TM, Nijmegen
Beroepen
Diëtist
65 Punten
NVD
Competenties
Medisch handelen60 %
Kennis en wetenschap40 %
Omschrijving
TOELATING VOEDING EN DIABETES
- Je hebt een bacheloropleiding Voeding en Diëtetiek afgerond of hebt een gelijkwaardig getuigschrift
- Je werkt met patiënten met diabetes mellitus of je bereidt je hierop voor, bijvoorbeeld middels een stage bij een diëtist, die werkt met patiënten met diabetes mellitus
PROGRAMMA
Diabetesdiëtisten verzorgen de post-hbo Voeding en diabetes (basis). Gespecialiseerde gasttrainers lichten de bestudeerde literatuur toe. Via rollenspelen en casussen uit de praktijk bekijk je wat de nieuw verworven inzichten betekenen voor je dagelijkse praktijk.
Onderwerpen
- Specifieke kenmerken van diabetes mellitus type 1 en 2 en verstoringen in het lichaam
- Diabetische complicaties en overgewicht
- Interpretatie van laboratoriumuitslagen
- Behandeling van diabetes: voeding, beweging, medicatie en bloedglucoseregulatie
- Leven met diabetes: van reacties na de diagnose tot de belasting van permanente zelfzorg, psychosociale aspecten en het dieetbegeleidingsproces
- Diabeteszorg in Nederland waaronder beleid overheid en verzekeraars, NDF , positive diëtist zorgstandaard diabetes, ketenzorg, zorgpad diabetes, samenwerking
- Optimale voeding bij diabetes: van protocollen tot dieetbegeleidingsproces
- Ondersteuning bij diabetes zelfmanagement
COMPETENTIES
- Beschrijving geven van de oorzaken van het ontstaan van diabetes, verstoringen in het metabolisme, diabetische complicaties en diverse vormen van behandelen
- Uitkomsten van onderzoek interpreteren en in verband brengen met voeding, beweging en medicatie
- Inzicht in de wisselwerking tussen medicatie, beweging en voeding
- Kennis van de voedingsrichtlijn diabetes en zorgstandaarden diabetes (NDF)
- Inzicht in de diverse psychosociale problemen die bij diabetes een rol kunnen spelen
- Inzicht in verschillen tussen patiëntenperspectief en hulpverlenerperspectief in de behandeling
- Behandeldoelen opstellen en deze vertalen naar een optimaal voedingsadvies
- Gefaseerd behandelplan voor ‘nieuwe’ patiënten opstellen en het behandelplan voor ‘ervaren’ patiënten actualiseren
- Inzicht in organisatie van de diabeteszorg in Nederland, de ontwikkelingen binnen de diabeteszorg en de positie van de diëtist
- Inzicht in de rol en deskundigenheden van diverse disciplines bij de behandeling van diabetes en samenwerkingsrelaties in kaart brengen
- Inzicht in zelfmanagement bij diabetes en de mogelijkheden van ondersteuning door diëtist van diabetes zelfmanagement