Voeding en diabetes

diabetesdiabeteszorgvoedingdieetleefstijlverandering bij diabetesdiabetesdieet
Je verdiept met deze post hbo Voeding en Diabetes je aan de hand van de nieuwste inzichten in het ziektebeeld diabetes, dieettechnische eisen, psychosociale aspecten, zelfmanagement, huidige medicatievormen, beweging en de interactie met het voedingsadvies. Ook sta je stil bij multidisciplinaire samenwerking in diabeteszorg en begeleidingsaspecten rondom leefstijlverandering bij diabetes. De herziene NDF Voedingsrichtlijn 2020 is meegenomen in deze cursus.
09:30 - 16:30
1370
65 Punten
Classroom

Prijzen

Regulier € 1370
Kortingen
€ 100
Alleen voor leden

Datum en locatie

01 okt. 2025
09:30
10 dec. 2025
16:30
Groenewoudseweg 1, 6524TM, Nijmegen

Beroepen

Diëtist
65 Punten
NVD

Competenties

Medisch handelen60 %
Kennis en wetenschap40 %
Omschrijving

TOELATING VOEDING EN DIABETES

  • Je hebt een bacheloropleiding Voeding en Diëtetiek afgerond of hebt een gelijkwaardig getuigschrift
  • Je werkt met patiënten met diabetes mellitus of je bereidt je hierop voor, bijvoorbeeld middels een stage bij een diëtist, die werkt met patiënten met diabetes mellitus 


PROGRAMMA

Diabetesdiëtisten verzorgen de post-hbo Voeding en diabetes (basis). Gespecialiseerde gasttrainers lichten de bestudeerde literatuur toe. Via rollenspelen en casussen uit de praktijk bekijk je wat de nieuw verworven inzichten betekenen voor je dagelijkse praktijk.


Onderwerpen

  • Specifieke kenmerken van diabetes mellitus type 1 en 2 en verstoringen in het lichaam
  • Diabetische complicaties en overgewicht
  • Interpretatie van laboratoriumuitslagen
  • Behandeling van diabetes: voeding, beweging, medicatie en bloedglucoseregulatie
  • Leven met diabetes: van reacties na de diagnose tot de belasting van permanente zelfzorg, psychosociale aspecten en het dieetbegeleidingsproces
  • Diabeteszorg in Nederland waaronder beleid overheid en verzekeraars, NDF , positive diëtist zorgstandaard diabetes, ketenzorg, zorgpad diabetes, samenwerking
  • Optimale voeding bij diabetes: van protocollen tot dieetbegeleidingsproces
  • Ondersteuning bij diabetes zelfmanagement


COMPETENTIES

  • Beschrijving geven van de oorzaken van het ontstaan van diabetes, verstoringen in het metabolisme, diabetische complicaties en diverse vormen van behandelen
  • Uitkomsten van onderzoek interpreteren en in verband brengen met voeding, beweging en medicatie
  • Inzicht in de wisselwerking tussen medicatie, beweging en voeding
  • Kennis van de voedingsrichtlijn diabetes en zorgstandaarden diabetes (NDF)
  • Inzicht in de diverse psychosociale problemen die bij diabetes een rol kunnen spelen
  • Inzicht in verschillen tussen patiëntenperspectief en hulpverlenerperspectief in de behandeling
  • Behandeldoelen opstellen en deze vertalen naar een optimaal voedingsadvies
  • Gefaseerd behandelplan voor ‘nieuwe’ patiënten opstellen en het behandelplan voor ‘ervaren’ patiënten actualiseren
  • Inzicht in organisatie van de diabeteszorg in Nederland, de ontwikkelingen binnen de diabeteszorg en de positie van de diëtist
  • Inzicht in de rol en deskundigenheden van diverse disciplines bij de behandeling van diabetes en samenwerkingsrelaties in kaart brengen
  • Inzicht in zelfmanagement bij diabetes en de mogelijkheden van ondersteuning door diëtist van diabetes zelfmanagement


HAN VDO

coordinatie.zddeeltijd@han.nl
1, Groenewoudseweg, Nijmegen, 6524TM

Gerelateerde cursussen

11 Jun
Jun
09:00

HAN VDO

Classroom
8
Wil je je verder verdiepen in diabetesmedicatie in relatie tot voeding om je werk als diëtist in de eerste of tweede lijn nog beter te kunnen uitvoeren? Volg dan de nieuwe online post-hbo cursus Diabetesmedicatie en Voeding bij de HAN.
€ 290

Innofeet/Voetencentrum Nijenhuis

E-learning
3
In het derde en laatste deel van de e-learning diabetische voet voor podotherapeuten en pedicures wordt dieper ingegaan op de charcot voet, nefropathie, dyslipidemie en retinopathie. Wat zijn de veel voorkomende problemen, symptomen en risicofactoren? Er wordt afgesloten met een onderdeel casuïstiek.
€ 35
02 Jun
Jun
13:00
€ 125

Zorg onderwijs Limburg

Classroom
De Witmaeker
4
Het doel van de bijscholing Diabetes Mellitus is om een verdieping te geven over het ziektebeeld Diabetes Mellitus, de complicaties die kunnen ontstaan bij dit ziektebeeld, het medicatie- en insulinegebruik en de laatste ontwikkelingen met betrekking tot behandeling en de glucosemeting volgens de Free Style Libre.
€ 125
14
Sep
2023
13
Dec
2025

Denkfysio

E-learning
3
In deze E-learning zal Inspanningsfysioloog drs .Gerard van der Poel ingaan op de zeer grote positieve effecten van regelmatige en goed gedoseerde inspanning bij cliënten met diabetes type II.
€ 50
03
Mar
2022
04
Mar
2026

VoedingOnline

E-learning
8
Aandacht voor voeding en de voedingsstatus kan een belangrijke rol spelen in de preventie van diabetes type 2 maar ook in de behandeling van dit ziektebeeld en het voorkomen van complicaties en comorbiditeit.
€ 120

Innofeet/Voetencentrum Nijenhuis

E-learning
3
In het tweede deel van de e-learning diabetische voet voor podotherapeuten en pedicures wordt dieper ingegaan op het vaatstelsel, zowel het arteriële als het veneuze systeem. Wat zijn de veel voorkomende problemen, symptomen en risicofactoren en hoe gaat u daar als zorgverlener mee om?
€ 35
01 Oct
Oct
09:00

Dokter Drenthe

Classroom
Schildhoeve Fluitenberg
9
Wil je direct aan de slag met persoonsgerichte integrale zorg voor diabeten in jouw praktijk? Wil je een praktijkgerichte training hoe je groepsgewijs het zelfmanagement van jouw diabetespatiënten kan bevorderen? Streef jij samen met je patiënt naar een blijvende aanpassing in leefstijl? Wil je therapietrouw verhogen? Ѐn wil je daarnaast meer plezier in je zorg voor Diabetespatiënten? Dan is deze training echt wat voor jou en jouw praktijk!
€ 350
03 Jun
Jun
13:30

Olio Educatie

Symposium
Online
5
Tweede editie van de nascholing over de epidemiologie, mechanismen en gevolgen van metabole stoornissen bij Diabetes Mellitus type 2, en hoe ze effectief te managen in de klinische praktijk.
€ 35

Innofeet/Voetencentrum Nijenhuis

E-learning
3
U vergroot uw kennis over de diabetische voet op het gebied van basiskennis, praktische handelingen en specialistische kennis.
€ 35

PIT Actief BV

E-learning
5.5
Een verminderde insulinegevoeligheid lijkt oxidatieve stress en inflammatoire processen te induceren. Hart en vaten, lever en spierweefsel zijn het gevoeligst voor deze effecten. Verbetert een voeding met weinig koolhydraten de insulinegevoeligheid en daarmee de gezondheid?
€ 138.75 - 185