Praktijkondersteuner Bedrijfsarts (POB)
Praktijkondersteuner Bedrijfsarts (POB) is een nieuw beroep in arbodienstverlening. Wil jij de bedrijfsarts ondersteunen op het gebied van verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid? En tevens vanuit je eigen expertise hieraan een bijdrage leveren? Volg dan deze eenjarige opleiding Praktijkondersteuner Bedrijfsarts.Prijzen
Beroepen
De eenjarige opleiding Praktijkondersteuner Bedrijfsarts is op hbo-niveau. Hij is ontworpen en vormgegeven door Breederode Hogeschool in samenwerking met de NSPOH. Ook de NVAB is nauw betrokken geweest bij het ontwikkelen van het 'functie- en competentieprofiel POB' voor deze opleiding.
De opleiding Praktijkondersteuner Bedrijfsarts sluit aan op maatschappelijke ontwikkelingen. Immers, de focus van gezond werken ligt steeds meer op preventie, conform de nieuwe Arbowet. Daardoor is er steeds meer capaciteit nodig om bedrijfsartsen bij verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid te ondersteunen en faciliteren. Als praktijkondersteuner bedrijfsarts werk je vanuit taakdelegatie nauw samen met de bedrijfsarts. De bedrijfsarts kan zich daardoor meer richten op zijn/haar kerntaken. Vanuit jouw eigen expertise lever je een zelfstandige bijdrage aan vraagstukken rondom toenemende werkdruk, het vergroten van de (lichamelijke en psychische) belastbaarheid en duurzame inzetbaarheid van de vergrijzende beroepsbevolking.
Er bestaan zeer uiteenlopende beelden en verwachtingen over taakdelegatie door de bedrijfsarts. De verschillende partijen in de praktijk hebben er soms moeite mee om deze vorm van samenwerken goed te regelen. De vereisten en richtlijnen voor taakdelegatie zijn vastgelegd in de wet BIG, in het standpunt Taakdelegatie en in de leidraad Casemanagement bij ziekteverzuimbegeleiding van de beroepsvereniging van bedrijfsartsen (NVAB). De bedrijfsarts draagt zorg voor een verantwoorde manier van taakdelegatie door te handelen conform deze richtlijnen en spelregels. De Werkwijzer Taakdelegatie biedt alle partijen een handreiking om dat in de praktijk ook te toetsen.
In deze Werkwijzer Taakdelegatie onderschrijft het ministerie het standpunt dat het vaststellen van de bekwaamheid van de functionaris centraal staat. Het hebben van een BIG-registratie is hierbij niet leidend. Voor het deelnemen aan de opleiding is derhalve alleen een hbo-niveau nodig.
Download hier de Werkwijzer Taakdelegatie, de Folder Taakdelegatie binnen de bedrijfsgezondheidszorg voor werkgevers en de Folder Taakdelegatie binnen de bedrijfsgezondheidszorg voor werknemers.
De opleiding Praktijkondersteuner bedrijfsarts bestaat uit 20 bijeenkomsten. De opzet en structuur van de POB-opleiding is ontleend aan de opleiding Praktijkondersteuner huisarts (POH). De inhoud van de opleiding is nadrukkelijk bedrijfsgeneeskundig. Het programma volgt de dagelijkse praktijk van de POB. De eerste 10-12 weken is er cursorisch onderwijs (een dag per week, inclusief online openboektoets en masterclass verzuimgespreksvoering). Daarna is er onder begeleiding van een bedrijfsarts 6 maanden een praktijkleerperiode (minimaal een dag per week werken in taakdelegatie van een bedrijfsarts), waarbij 1x per 2-3 weken een terugkomdag is.
De onderwerpen die aan bod komen in het onderwijs zijn o.a.:
- Consultvoering verzuim en re-integratie
- Schriftelijke (terug)rapportage en dossiervorming
- NVAB-richtlijnen Psychische problemen, rugklachten en klachten arm, nek, schouder (KANS) Alsmede enkele STECR-richtlijnen
- Motiverende gespreksvoering
- Wettelijk kader (taakdelegatie, WvP, WIA, Arbowet, privacywetgeving, conflicthantering)
- Preventie en signalering (PMO, beroepsziekten, arbospreekuur, werkplekbezoek)
- Professionaliteit
Na afloop van deze eenjarige opleiding:
- kun je de bedrijfsarts ondersteunen en faciliteren op het gebied van verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid
- kun je vanuit je eigen expertise een zelfstandige bijdrage leveren aan vraagstukken rondom toenemende werkdruk, vergroten van de (lichamelijke en psychische) belastbaarheid en duurzame inzetbaarheid van de werkende bevolking