Huisartsentraining op Vlieland - Springtij - 2025
De jaarlijkse huisartsen training springtij heeft weer een mooi programma voor u in petto: Filosofie en de aangezegde dood; Drugs en nieuwe middelen; Voorkomen van angst en stress bij kinderen die medische ingrepen ondergaan, een praktische workshop; Alle aspecten van PCO.Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Sprekers
Maarten Brinkhuijsen
huisarts in Oudewater
Fleur van Ouwerkerk
huisarts in Baarn
Christine Weenink
Huisarts en Kaderhuisarts GGZ, Utrecht
Loes Goossens
huisarts in Utrecht
De jaarlijkse huisartsen training springtij heeft weer een mooi programma voor u in petto:
Filosofie en de aangezegde dood
Daan Roovers, filosoof en voormalig denker des Vaderlands en Christine Weenink, kaderhuisarts ggz begeleiden de werkgroep en carrousel, die zich focussen op Filosofie bij leven met een aangezegde dood. Christine is sinds mei 2020 ernstig ziek; zij deelt zowel haar dokters- alsook haar patiënten perspectief.
Door nieuwe behandelmogelijkheden bij kanker, zoals immuuntherapie, doelgerichte therapie en experimentele chemotherapie, leven er steeds meer mensen langer dóór met niet te genezen kanker. Wat betekent dat voor een patiënt om door te leven met een niet te genezen ziekte? Welke rol in de begeleiding van deze groep patiënten heb je daarbij als huisarts? Welke eigen ervaringen kleuren je omgang als dokter met deze patiënten?
Vanuit de individuele beleving zoomen we uit naar het bredere perspectief; als de behandeling niet meer op de voorgrond staat en de prognose onzeker is, hoe geef je dan zin aan je leven? Kun je je activiteiten van je oude leven, wat ooit vertrouwd was, maar waarin tegelijkertijd alles is veranderd, weer oppakken? Wat betekent veerkracht?
Een filosofische benadering kan helpen om een nieuw perspectief op de situatie te krijgen..
We bespreken de ideeën van oude en nieuwe denkers, van de stoïcijnen tot René Gude en Dirk de Wachter.
Drugs en nieuwe middelen
Maarten Brinkhuijsen, huisarts in Oudewater, en Nelly van der Gaarden, verslavingsarts KNMG en kaderarts GGZ, willen jullie meenemen in het onderwerp verslaving. Specifiek kijken we naar alcohol verslaving en naar drugs & nieuwe middelen.
Ice, lachgas, special K, een blow en een pil. Wat is er op de markt, op straat, op internet en via de app te halen? Wat doet het? Hoe veel gebruik denken we te zien? Wat zie je hiervan in je eigen praktijk of in je omgeving en wat denk je dat je er als huisarts mee kunt – wilt – moet doen? In de werkgroep gaan we proberen om meer inzicht te krijgen in het gebruik van middelen onder jeugd en volwassenen.
Voorkomen van angst en stress bij kinderen die medische ingrepen ondergaan, een praktische workshop
Fleur van Ouwerkerk, huisarts in Baarn en Arine Vlieger, kinderarts, St. Antonius Nieuwegein. Gespecialiseerd in hypnose bij kinderen nemen u mee in de carrousel en werkgroep kindergeneeskunde op Vlieland in 2025.
Kinderen in spoed eisende situaties maar ook bij bloedonderzoek hebben veelal pijn en zijn vaak angstig. Angst versterkt pijn en pijn versterkt angst. Een angstige ervaring maakt een volgende ziekenhuiservaring of doktersbezoek stressvoller en dus pijnlijker. Daarom staat in deze werkgroep aandacht voor pijnbestrijding en angstreductie centraal. Goeie praktische tips voor de huisarts.
Alle aspecten van PCO
Loes Goossens, huisarts te Utrecht en Kim Dryer, gynaecoloog en fellow voortplantingsgeneeskunde aan de VU verzorgen de Carrousel en Werkgroep Gynaecologie.
In deze werkgroep gaan we aan de slag met het onderwerp PCO. Een onderwerp wat in je spreekkamer tot verschillende soorten vragen kan leiden. Welke behandeling kan je starten na het stellen van de diagnose? Maar ook hoe ga je om met vragen rondom fertiliteit en wat moet je wel/niet met de metabole gevolgen van deze aandoening?