Antibiotica: klinisch onderbouwd adviseren in de 1e lijn
De nascholing Antibiotica: klinisch onderbouwd adviseren in de 1e lijn helpt de apotheker tot een weloverwogen microbiologisch advies te komen. De nascholing gaat in op veelvoorkomende infecties in de eerste lijn, zoals urineweginfecties, huidinfecties en infecties van de luchtwegen. De meest voorkomende verwekkers van infecties komen aan de orde, evenals het spectrum dat gedekt wordt door het antibioticum en interacties met andere geneesmiddelen.Prijzen
Beroepen
Competenties
Doelen
Antibiotica worden veel voorgeschreven in de eerste lijn. Meestal als kuur, maar ook chronisch voorgeschreven voor de profylaxe van bijvoorbeeld urineweginfecties en erysipelas. De beslissing in de eerste lijn om een infectie wel of niet te behandelen hangt onder andere af van de ernst van de infectie, het verwachte beloop en de lokalisatie. Bij chronisch gebruik bestaat altijd het risico van resistentie. En bij patiënten met polyfarmacie is het middel van eerste keuze vaak niet geschikt.
De nascholing Antibiotica: klinisch onderbouwd adviseren in de 1e lijn helpt de apotheker tot een weloverwogen microbiologisch advies te komen, rekening houdend met de meest voorkomende verwekkers, het spectrum dat gedekt wordt door het antibioticum en interacties met andere geneesmiddelen. Grondige farmacotherapeutische kennis en klinisch redeneren zijn hierbij essentieel. Ook een goede communicatie met betrokken zorgverleners is een vereiste.
Deze blended nascholing is ontwikkeld in onze elektronische leeromgeving. U kunt uit verschillende leervormen kiezen die u online of fysiek kunt volgen. De online nascholing kunt u maken op uw mobiel, tablet, computer of laptop en kan gevolgd worden waar en wanneer u dat wilt. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden:
- de blended nascholing bestaande uit een e-module en een fysieke bijeenkomst;
- de e-module;
- de fysieke bijeenkomst.
Het grote voordeel van blended nascholing is dat de e-module een aanvulling is op de fysieke bijeenkomst. Zo begint u goed voorbereid aan de bijeenkomst.
Met de e-module frist u uw kennis op over de medische microbiologie. De bijeenkomst bestaat uit twee delen van ieder 3 uur. In het eerste deel wordt achtergrondinformatie gegeven over de belangrijkste pathogenen in de eerste lijn, de indeling van antibiotica en de klinische toepassingen bij polyfarmacie. Bij het tweede deel wordt dieper ingegaan op veelvoorkomende infecties in de eerste lijn zoals urineweginfecties, huidinfecties en infecties van de luchtwegen.Tijdens de cursus gaat u met andere deelnemers, op basis van casuïstiek, adviezen uitwerken en bespreken.
De online nascholing kunt u maken op uw mobiel, tablet, computer of laptop en kan gevolgd worden waar en wanneer u dat wilt.
Na afloop van de nascholing kunt u het geleerde meteen toepassen in uw eigen praktijk.
Deze cursus is ontwikkeld in samenwerking met Chiel Ebbelaar, apotheker, klinisch onderzoeker, arts i.o. Universitair docent. Afd. Farmaco-epidemiologie en Klinische Farmacologie, Universiteit Utrecht.
Wanneer u de e-module Infectieziekten: Medische microbiologie al gevolgd heeft hoeft u zich alleen in te schrijven voor de fysieke bijeenkomst.