Antibioticaresistentie
Antibioticaresistentie (ABR) vormt een toenemend wereldwijd probleem. Steeds meer soorten bacteriën ontwikkelen resistentie tegen antibiotica. Hierdoor is een toenemend aantal infecties minder goed te behandelen en zijn meer mensen drager van zo’n resistente bacterie.Prijzen
Beroepen
Doelen
Na afloop van deze e-learning kun je:
Antibioticaresistentie (ABR) vormt een toenemend wereldwijd probleem. Steeds meer soorten bacteriën ontwikkelen resistentie tegen antibiotica. Hierdoor is een toenemend aantal infecties minder goed te behandelen en zijn meer mensen drager van zo’n resistente bacterie.
Infectiepreventie, zorgvuldig gebruik van antibiotica en surveillance zijn van groot belang bij het tegengaan van de omvang en verspreiding van antibioticaresistentie. Als public health professional werkzaam bij de GGD heb jij ook met dit probleem te maken.
Hoe kun jijzelf bijdragen aan het terugdringen van dit probleem? In deze gratis e-learning leer je daar meer over.
Deze e-learning is ontwikkeld in opdracht van de Regionaal Arts Consulenten (RAC) van RIVM/LCI.
Wat je leert
Deze e-learning bestaat uit 6 onderdelen:
- Quiz. Je beantwoordt een paar vragen als opwarmer.
- Videocollege antibioticaresistentie. Dr. Paul Peerbooms praat je bij over de omvang van het probleem in Nederland en daarbuiten. Daarnaast leer je hoe antibiotica werken en via welke mechanismen bacteriën resistentie ontwikkelen.
- Richtlijnen ABR. Je leert in welke setting welke richtlijn m.b.t. ABR van toepassing is.
- Casus Melding MRSA in de thuiszorg. Deze casus richt zich op de maatregelen die genomen moeten worden om verdere besmetting binnen het gezin en daarbuiten te voorkomen.
- Casus Melding resistente Klebsiella. Deze casus gaat over de grens tussen intramurale en extramurale zorg als bij de bewoner van een aanleunwoning van een verpleeghuis een BRMO wordt gevonden.
- Eindtoets.
Na het volledig doorlopen van de e-learning en het succesvol voltooien van de eindtoets kom je in aanmerking voor accreditatie. Je hoeft de e-learning niet in een keer te doorlopen. Je kunt de e-learning tussentijds stoppen en op een later moment voortzetten.