Coachingsopleiding "De arts als coach" april 2023
WAAROM DEZE OPLEIDING? Het visiedocument “Medisch specialist 2025” ziet de medisch specialist in 2025 meer dan nu, als coach of adviseur, naast zijn/haar rol als medisch behandelaar. Voor huisartsen en andere artsen geldt eenzelfde ontwikkeling in een steeds complexer wordend zorgsysteem.Prijzen
Beroepen
Sprekers
Maria Asberg
senior coach/trainer/opleider
Maria Asberg neemt een schat aan ervaring mee als opleider aan o.a. de schoolleidersopleiding van Hogeschool Amsterdam (13 jaar) en sinds 2010 aan de coachopleiding van 5d. Haar stijl van trainen wordt omschreven als: helder, deskundig, met lef en in verbinding, open, met diepgang en humor.Jacqueline van der Feen
senior coach/trainer/opleider
Jacqueline van der Feen heeft grote ervaring in het werken binnen de non-profit dienstverlenende organisaties en is opleider van coachopleidingen sinds 2007. Jacqueline is geïnspireerd door de holistische aanpak, vanuit het besef dat alles met elkaar verbonden is. Haar stijl van trainen en begeleiden is scherpzinnig, helder, liefdevol confronterend en intuïtief.
Simone Ardesch
Arts
Simone Ardesch is als arts verbonden aan deze coachingsopleiding. Zij is zelf ook opgeleid als coach en begeleidt in haar coachingspraktijk met name artsen en andere zorgprofessionals. Vanuit haar positie als arts kan zij makkelijk de vertaalslag maken naar de medische praktijk van de arts. Ze is expert op het gebied van voeding, mind-body-geneeskunde. Haar passie is persoonlijk leiderschap. Tijdens de driedaagse verzorgt ze de organisatie, de yogalessen en een workshop intuïtief persoonlijk leiderschap.HOE ZIET DE OPLEIDING “De arts als coach” ERUIT?
Binnen de opleiding ontwikkelt de arts coachingsvaardigheden op vier vlakken:
- Coaching, die gericht is op een nieuwe rol van de patiënt, waarbij hij/zij de regie over zijn/haar behandeling voert. Deze vaardigheden hebben tot doel het zelfsturend vermogen en de autonomie van de patiënt te doen groeien.
- (Zelf)coaching en reflectie op het eigen functioneren als arts. Je wordt o.a. uitgedaagd om na te denken over hoe je je vak verder willen invullen, zodat je met meer plezier en minder stress werkt.
- Coaching, die gericht is op de samenwerking in een complex netwerk met andere zorgprofessionals, waarbij de uitkomst en de behoefte van de patiënt uitgangspunt zijn.
- Coaching in het kader van het begeleiden van collega’s (arts-assistenten etc) met als doel het vergroten van hun professionaliteit.
RELEVANTIE VOOR DE PRAKTIJK
De module: “De arts als coach” sluit uitstekend aan op het visiedocument: “De medisch specialist 2025”; waarbij de arts naast zijn/haar rol als medisch behandelaar optreedt op arts en coach. In de huidige (huis)artsen- en medisch specialistenopleiding is er nog relatief weinig aandacht voor deze nieuwe rol. Deze basismodule voorziet in de behoefte van artsen om meer coachingsvaardigheden te ontwikkelen. Dit om te kunnen aansluiten bij een nieuwe rol van de patiënt, waarbij hij/zij zelf veel meer regie over zijn/haar behandeling voert. Daarnaast zijn de netwerken waarbinnen de arts werkt complexer geworden. Een vergroting van de coachingsvaardigheden zal leiden tot betere, efficiëntere samenwerking en ook via deze weg een positief effect hebben op de gezondheid van de patiënt.
Een ander belangrijk aspect is dat het aantal burn-out artsen toeneemt. Onder artsen meer dan in de algemene bevolking, met name ook bij de jonge groep artsen. Door het onder de loep nemen van de eigen waarden, drijfveren en werk-privé balans kan de arts inzicht krijgen in een mogelijke (dys)balans. De verkregen inzichten kunnen worden gebruikt om enerzijds een (caregivers)burnout te voorkomen en dus kapitaalvernietiging binnen de gezondheidszorg te voorkomen. De arts kan zo hoogwaardige, kwalitatieve zorg blijven leveren. Anderzijds hebben deze inzichten, deze toegenomen zelfkennis, indirect een positieve invloed op de gesprekken die hij over dit onderwerp met zijn patiënten voert.
Coachingsmethodieken en -concepten:
Tijdens deze opleiding maak je kennis en oefen je met de volgende methodieken en concepten:
- GROW
- Oplossings-, resultaat- en ontwikkelingsgericht coachen
- Systemisch coachen en systeemdenken
- Co-actief coachen
- Transactionele analyse
- Neuro-linguistisch programmeren
- Schaduwwerk volgens Jung