Basisopleiding abdominale echografie voor huisartsen

echografiehuisartsenabdominale echografieecho

Voor huisartsen die zich willen bekwamen in de abdominale echografie. Om zodoende betere diagnoses te stellen en gerichter te behandelen of doorverwijzen.

07 mrt. 2025
09:00 - 17:30
2495
35 Punten
(Meerdaagse) Nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 2495
Inclusief : Lunches

Datum en locatie

07 mrt. 2025
09:00
24 mei 2025
17:30
Laanakkerweg 2b, 4131PA, Vianen

Beroepen

Huisarts
35 Punten
CvAH

Sprekers

Diede Snijder

Militair
Diede volgde de opleiding medische beeldvormende en radiotherapeutische technieken (MBRT) in Groningen waarna hij vrij snel wist dat hij iets met echografie wilde doen. Na zijn opleiding is hij gaan werken in het UMC Utrecht waar hij is opgeleid tot echografist. Momenteel werkt Diede als militair in het CMH waar hij naast de algemene echo’s gespecialiseerd is in de musculoskeletale echografie.

Drs. Jan de Waard

Huisartsopleider en docent CHBB-registratie oogheelkunde
Jan is huisarts. Als huisartsopleider en docent CHBB-registratie oogheelkunde heeft hij affiniteit met onderwijs. Echografie kan voor huisarts en patiënten veel betekenen. Hij zorgt voor een goede vertaalslag naar de huisartsenpraktijk. Het plezier om direct 'onder water' te kijken, zien wat er speelt en de patiënt sneller op weg kunnen helpen zijn voor hem hierbij belangrijke drijfveren.

Anna-Maria Heidbuurt

Echografist
Anna-Maria heeft de Post-HBO opleiding echografie in 2012 afgerond en is als allround echografist aan de slag gegaan in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Na 10 jaar als echografist werkzaam te zijn geweest heeft zij haar loopbaan voortgezet in het onderwijs. Momenteel is zij werkzaam als docent Zorg en Welzijn op het Firda College te Drachten. De passie voor het vak echografie is echter nooit verdwenen.

Arnout de Bruin

Praktijkdocent echografie
Na het afronden van de opleiding Medische Beeldvorming en Radiotherapeutische Technieken specialiseerde Arnout zich al snel in de interventieradiologie en de echografie. Na ruim 7 jaar werkzaam te zijn geweest in het Diakonessenhuis in Utrecht heeft hij in 2022 de overstap gemaakt naar de radiologieafdeling van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Dr. Kirsten Snuist

Gynaecoloog
Kirsten is gynaecoloog in het LUMC. Daarnaast is zij bezig met een PhD gericht op medische opleiding met als doel de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. Kirsten is lid van de Nederlandse vereniging voor medisch onderwijs. Opleiden zit dus in haar bloed.

Wouter Westerhuis

Echografist
Al tijdens de opleiding MBRT richtte Wouter al zijn pijlen op echografie. Na zijn ervaringen in Canada en Oeganda is Wouter begonnen als echografist in het UMC Utrecht. Hier heeft hij zich gespecialiseerd in duplex en MSK onderzoeken. Wouter heeft zijn master graad in educatie gehaald en werkt als praktijkcoördinator in het UMC Utrecht waar hij o.a. toekomstige echografisten opleidt. Hij is een voorvechter om echografie in te zetten bij de eerste lijnen van beeldende diagnostiek en gaat mee in de veranderende echografie wereld waar Point of Care Ultrasound (POCUS) steeds meer een begrip is.

Doelen

Nadat de opleiding succesvol is doorlopen kun je jezelf registreren in het CHBB register. Hiermee komen de door jouw gemaakte echo's in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraar.

De cursist is in staat om met adequate technische kennis een goed beeld te kunnen maken van organen in het abdomen met behulp van een echografie apparaat.
De cursist is op de hoogte van eigen kennis en kunde en kan zijn eigen niveau inschatten om in te schatten of een patiënt aanvullende diagnostiek nodig heeft.
De cursist kan met behulp van technische kennis verschillende artefacten herkennen en zo nodig gebruiken als diagnosticum.
De cursist is in staat om met behulp van onderzoeksprotocollen een gestructureerd echografisch onderzoek van het abdomen uit te voeren.
De cursist is in staat om vakkundig beleid bij patiënten te bepalen naar aanleiding van het vaststellen van de onderstaande afwijkingen.
Omschrijving

De opleiding bestaat uit 5 volledige lesdagen op vrijdag en zaterdag. Op die manier is sluiting van de praktijk slechts beperkt nodig. Bij deze opleiding hoort een voorbereidende e-learning om de basis van echografie te begrijpen. Deze e-learning dien je voorafgaand aan lesdag 1 te hebben doorlopen. Tijdens de lesdagen worden de volgende zaken in theorie en praktijk behandelt:


Techniek

  • Geluid: werkingsmechanisme, grijswaarden, frequentie en resolutie, soorten probes
  • Beeldkwaliteit en instellingen
  • Artefacten
  • Scanvlakken 
  • Oriëntatie en uitleg echoarm, echoloos en echorijk
  • Presets, Timed gain compensation (TGC), Total gain, Focus, Depth 


Echo urinewegen

  • Anatomie: nieren, ureters, blaas, anatomische variatie
  • Meest voorkomende pathologie: cysten, uro- en nefrolithiasis, ruimte-innemend proces, angio-myo-lipoom, 
  • Relevante nevenbevindingen; bijnierpathologie


Echo lever en galblaas

  • Anatomie lever en galblaas: segmenten, vena portae, galwegen, vena hepaticae
  • Meest voorkomende pathologie: cysten, steatosis hepatis, hemangiomen, ruimte-innemend proces, metastasen
  • Relevante nevenbevindingen


Pancreas, milt en galwegen, galblaas

  • Anatomie pancreas, milt en galwegen, anatomische variatie (processus uncinatus) 
  • Meest voorkomende pathologie: galsteenlijden, pancreas steatose, cysten, ruimte-innemend proces, uitgezette galwegen, choledocholithiasis
  • Relevante nevenbevindingen


Echo DVT

  • Anatomie vena femoralis communis, superficialis, poplitia, kuitvenen
  • Meest voorkomende pathologie: DVT, thromboflebytes, bakerse cyste, geruptureerde bakerse cyste
  • Relevante nevenbevindingen: anuerysma arteria poplitia 


Gynaecologische echo

  • Anatomie uterus en ovariae
  • Meest voorkomende pathologie: uterus myomatosis, ovarium cyste, verdikt endometrium
  • Positie IUD


Toetsing

Theoretische toetsing vindt tussentijds aan het einde van elke lesdag plaats. Daarnaast is er een eindtoets na afloop van lesdag 5. Praktische vaardigheden worden aan de hand van casuïstiekopdrachten beoordeeld. Na het volgen van alle lesdagen en voldoende afronding van de toetsmomenten krijgt de cursist een deelnamecertificaat.


Tijdsduur

Dag 1 t/m 4 duren van 9.00 tot 17.30u. De laatste dag eindigt om 15.00u. Op deze dagen is een heerlijke lunch inbegrepen. Geef eventuele dieetwensen bij inschrijving door.



Nationaal Trainingscentrum voor echografie

info@nt-e.nl
2, Laanakkerweg, b, Vianen, 4131PA