This course is expired

Hot topics in voedingsproblemen bij kinderen

Koemelkallergie: is vermijden nog wel een goed idee? en ARFID; What is it? And How to get rid of it?
jeugdartsarts maatschappij en gezondheidkinderartsjeugdverpleegkundigeverpleegkundig specialistdiëtistkoemelkallergieARFIDgespecialiseerd verpleegkundige

Tijdens de regionale nascholingen dit keer aandacht voor 2 actuele thema’s waarmee zowel jeugdartsen, artsen M&G, jeugdverpleegkundigen, kinderartsen en diëtisten veel te maken hebben. Elk onderwerp wordt belicht door de experts op het vakgebied en tevens inspirerende sprekers. Aan de hand van een aansprekende casus of filmpjes geven zij je praktische handvatten voor de dagelijkse praktijk.

119
2.5-3 Points
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prices

Regular € 119

Professions

Arts beleid en advies KNMG
22 Sep 2022
22 Sep 2023
3 Points
ABSG
Arts indicatie en advies KNMG
22 Sep 2022
22 Sep 2023
3 Points
ABSG
Arts infectiebestrijding KNMG
22 Sep 2022
22 Sep 2023
3 Points
ABSG
Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde KNMG
22 Sep 2022
22 Sep 2023
3 Points
ABSG
Arts maatschappij en gezondheid
22 Sep 2022
22 Sep 2023
3 Points
ABSG
Description

Accreditatie

Kijk voor de meest actuele èn volledige informatie betreffende de accreditatie van deze bijeenkomst op: https://www.scem.nl/agenda. De informatie op onze website is te allen tijde leidend.


Programma


Koemelkallergie: is vermijden nog wel een goed idee?

Voor pinda en kippenei is het duidelijk: vroeg introduceren en blijven eten is de manier om een allergie met IgE-afweerstoffen te voorkomen. Maar hoe zit dat met koemelk? Er zijn veel verschillende klachten die onder ‘koemelkallergie’ geboekt worden.

  • Wanneer moet je denken aan een gevaarlijke allergie met IgE afweerstoffen?
  • En wanneer noemen we iets een koemelkallergie maar weten we eigenlijk niet zeker of het wel een allergie is? 

Er wordt op dit moment gewerkt aan een nieuwe multidisciplinaire richtlijn koemelk-allergie (gereed 2023-2024). De nieuwe inzichten vragen ook een nieuwe afweging: klachten van het jonge kind behandelen en de kans op lange-termijncomplicaties zo klein mogelijk houden. Dit vraagt om uitleg aan ouders, kennis van de indeling van koemelk-allergie en tijdige herintroductie van koemelk (thuis) indien mogelijk. De achterliggende gedachten die de basis vormen voor de nieuwe richtlijn koemelk-allergie worden besproken.ARFID; What is it? And How to get rid of it?

Kun je je dit voorstellen: een gezin aan tafel, spaghetti met tomatensaus als diner. Vader en moeder rollen behoedzaam de pasta op hun lepel terwijl de kleinste van het gezin de tomatensaus van oor tot oor heeft gesmeerd. De tweede telg aan tafel klemt zijn kaken stijf op elkaar. Er gaat geen hap naar binnen. Herkenbaar? Doodnormaal? Of een probleem?

Problemen met eten komen veel voor tijdens de kindertijd, maar bij 3,2% van de kinderen is dit zo ernstig dat er sprake is van ARFID*. ARFID (avoidant/restrictive food intake disorder) is een nieuwe naam voor een eetstoornis die overigens niet helemaal nieuw is. Maar omdat de classificatie is gewijzigd, verdient het aandacht in de dagelijkse praktijk. 

  • Wat is ARFID nu en waarom is het een ernstig probleem?
  • Wat is de stand van zaken met betrekking tot de behandeling?

Aan de hand van casuïstiek en praktische voorbeelden kijken we naar de rol die verschillende (para)medici spelen tijdens het behandelen. De volgende dag weet jij in de spreekkamer ‘How to get rit of ARFID’.


*Kurz, van Dyck, Dremmel, Munsch, & Hilbert, 2015

SCEM

Wij willen professionals helpen de zorg te verbeteren. En daarom ontwikkelen en organiseren we (na)scholingsprogramma’s. Programma’s die je terugvoeren naar de gemeenschappelijk kern waarin we elkaar vinden; namelijk de patiënt. Geïnteresseerd in onze nascholingen, vul het formulier Houd mij op de hoogte in op www.scem.nl
scem@scem.nl
0345576642
6, Brenkmanweg, Culemborg, 4105DH