MIO In gesprek over het geboorteplan
In een geboorteplan beschrijven cliënten hun wensen rondom de bevalling en geven hiermee aan wat voor hen (en hun partner) van belang is. Maar soms stroken deze verwachtingen niet met jij als zorgverlener te bieden hebt. Of het voelt aan als een 'pakket van eisen'. DOKh bied je deze praktische training om met je cliënt in gesprek te gaan over alles wat bij het geboorteplan komt kijken.Prijzen
Beroepen
Sprekers
Aline Goldschmidt
docent en coach
In een geboorteplan beschrijven cliënten hun wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor de cliënt, haar partner, de verloskundige of andere zorgverleners; de cliënt geeft ermee uitdrukking van wat voor haar (en haar partner) van belang is. Het is in andere woorden een communicatiemiddel.
Zoals bij alle vormen van communicatie kan het Geboorteplan van een cliënt, onder meer door het woord plan, leiden tot een situatie waarin de verwachtingen van de cliënt niet stroken met wat de verloskundig zorgverlener te bieden heeft. Ook kan het plan voor de verloskundig zorgverlener aanvoelen als een pakket van eisen. Het helpt als verloskundigen hierover met hun cliënten in gesprek gaan en hen helpen in het vormen van haalbare en veilige wensen ten aanzien van de bevalling. Hoe dit op een voor de cliënt en haar partner zinvolle manier te doen, vergt mogelijk meer oefening en achtergrondkennis.
DOKh biedt de praktische MIO In gesprek over het Geboorteplan aan. De achtergrondinformatie over het Geboorteplan en de daarbij behorende inhoudelijke thema’s (zoals diverse mogelijkheden betreffende pijnmanagement tijdens de baring) neem je ter voorbereiding op de training door aangevuld met een reflectieopdracht. Tijdens de MIO verdiepen we kennis en inzicht aan de hand van intervisie en krijg je de gelegenheid om een gesprek te oefenen met een actrice aan de hand van je leervraag. Na het oefenen formuleer je je voornemens voor het optimaliseren van gesprekken over het geboorteplan in je dagelijkse praktijk.
Tijdens het oefenen worden intervisie over eigen ervaringen en het oefenen met gespreksvaardigheden afgewisseld. Beide staan onder begeleiding van een zeer ervaren docent en actrice.
In de intervisie en rollenspelen gaan we onder andere in op:
- Uitleggen aan de cliënt welk onderwerp er precies besproken gaat worden en met welk doel (agenderen);
- Schakelen tussen de rol van expert en coach, en dit zo nodig aan de cliënt uitleggen (markeren);
- Exploreren van wat er in de cliënt omgaat, gedurende het gehele consult;
- Stilstaan bij eigen overtuigingen, normen, emoties en waarden, en de mogelijke invloed daarvan op het besluitvormingsproces.
Online training
Voor deze training is het belangrijk dat je de voorbereiding goed doorneemt en de opdracht vooraf instuurt.
Vanwege het interactieve karakter van de training wordt het aantal deelnemers beperkt tot 10.
Kort voor de training ontvang je van ons een link naar de Zoom bijeenkomst.
Bij online trainingen vragen wij je de camera aan te zetten. Alleen dan kunnen wij de scholing voor je accrediteren.
Accreditatie
Deze training is geaccrediteerd door de KNOV voor 5,5 uur in categorie C methodisch intercollegiaal overleg (ID: 454633).