Cursus Psychische problemen bij mensen met een matige of ernstige verstandelijke beperking
Wat zijn de actuele ontwikkelingen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ)? En hoe vertaal je die dan naar jouw werk met mensen met een matig tot ernstige verstandelijke beperking? Tijdens deze cursus staan we hierbij stil.Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Sprekers
Carmen van Bussel
Docent PAO
Trudeke Navarro
Docent PAO
Jan van Stek
Docent PAO
Doelen
Na afloop van deze cursus…
Binnen het werkveld van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking heerst veel onzekerheid over het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van psychische en psychiatrische problemen. Gedragswetenschappers ervaren ‘de psychiatrie’ als een werkveld waarin zij handelingsverlegen en niet kundig zijn. Deze onzekerheid is veelal onterecht. Zowel de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking als de GGZ zijn enorm ‘in beweging’. Juist kennis van elkaars en een samenwerking tussen beide werkvelden levert een grote meerwaarde op voor de diagnostiek en behandeling van psychische problemen bij mensen met een matig of ernstige verstandelijke beperking.
Wat zijn de actuele ontwikkelingen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ)? En hoe vertaal je die dan naar jouw werk met mensen met een matig tot ernstige verstandelijke beperking? Tijdens deze cursus staan we hierbij stil. Verder is er aandacht voor persoonsgerichte diagnostiek en behandeling, voor transdiagnostisch werken en de idiografische benadering. Je wordt tevens meegenomen in de mogelijkheden en beperkingen van Psychotherapie en Psychofarmaca. Ten slotte is er ook aandacht voor de organisatie en (financiële) verantwoording van zorg en behandeling en voor coaching van teams bij cliënten met een verstandelijke beperking en psychische problemen.