Masterclass Voeding en Intensive Care

Tweedaagse interactieve multidisciplinaire Masterclass Voeding & Intensive Care
voedingicintensive carevoeden
Op woensdag 18 december en vrijdag 10 januari 2025 organiseren wij de Masterclass Critical Care Nutrition “Voeding & Intensive Care”. Een must voor elke zorgprofessional betrokken bij voeding van IC-patiënten.
350 - 405
12-15 Punten
Physical course - series

Prijzen

Variabel € 350 - 405

Beroepen

Diëtist
15 Punten
ADAP
Ergotherapeut
15 Punten
ADAP
Huidtherapeut
15 Punten
ADAP
Intensivist
12 Punten
ABIC
Logopedist
15 Punten
ADAP

Sprekers

Arthur van Zanten

Internist-intensivist - Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede
Omschrijving

Programma Masterclass Voeding en Intensive Care

De masterclass start beide dagen om 09:00 uur. De eindtijd is 16:45 uur.


Woensdag 18 december

  • Inleiding in Critical Care Nutrition 
  • De rol van Inflammatie, katabolie, metabole stress, mitochondriële dysfunctie, overvoeding, autofagie en refeeding syndroom
  • Hoe bepaal ik de energiebehoefte bij opname en in het IC-beloop?
  • Formules, VCO2 en indirecte calorimetrie?
  • Zijn niet-nutritionele calorieën van belang?
  • Wat is de bijdrage van glucose, propofol en citraat?
  • Herkenning en behandeling van Refeeding Syndroom op de IC
  • Hoe herken je het? En wat is de beste behandeling op de IC?
  • Voedingsonderzoek op de IC: interpretatie
  • Vroege enterale voeding
  • Voordelen, nadelen en de bewijsvoering
  • Contra-indicaties voor EN
  • Wanneer is starten veilig en wanneer niet?
  • Optimaliseren enterale voeding
  • Welke factoren dragen bij aan realiseren enterale voedingsdoelen?
  • Workshop sessies
  • Optimale voedingstherapie bij pancreatitis op de IC
  • Welke aspecten zijn van belang, wat zeggen de richtlijnen?
  • Instructie thuisopdracht 
  • Voordracht, uitleg klinische vraag


Vrijdag 10 januari 2025

  • Terugkoppeling klinische vragen uit thuisopdracht
  • Voordracht en interactieve discussie
  • Parenterale Voeding: evidence?
  • Wanneer starten met TPV of SPN? Hoe veilig is TPV?
  • Vitamines en spoorelementen
  • Suppleren of niet? Wanneer en hoeveel?
  • Immuunmodulerende aminozuren: glutamine, arginine, leucine, HMB
  • Wat is de rol van suppletie met deze aminozuren, bewijs, veiligheid
  • Voedingsonderzoek op de IC II: interpretatie
  • Immuunmodulerende vetzuren: soja, visolie, olijfolie
  • Voordelen, nadelen en de bewijsvoering
  • Optimale timing van eiwittoediening
  • Wanneer starten met welke dosis? Heeft gehydrolyseerd eiwit zin? Met welke producten bereik je het doel? Hoe gebruik je de UCR? Hoe bepaal je de individuele behoefte?
  • Workshop
  • Monitoring van voeding op de IC
  • Wat meten, bepalen, volgen, wanneer is het goed?
  • Voedingsbehoefte en voedingsintake na IC ontslag
  • Interactieve Casusbespreking 
  • Toepassing van de kennis in de praktijk
  • Evaluatie en certificaten & Einde Masterclass


Interactie opleidingen BV

info@interactie.org
693501
9, Horapark, Ede, 6717LZ

Gerelateerde cursussen

AccreDidact BV

E-learning
3
Door wetenschappelijke en technische ontwikkelingen is steeds meer mogelijk op de intensivecare(IC-)afdeling, waardoor een grotere groep patiënten de IC-opname overleeft. Dit is echter niet altijd zonder restschade. Een deel van de voormalig IC-patiënten kampt maanden tot jaren na opname met een variëteit aan klachten die samenhangen met de aandoening waarvoor men is opgenomen (critical illness), de behandeling en het verblijf op de IC. Deze klachten tezamen, die van fysiek, mentale en/of cognitieve aard kunnen zijn, worden het post-intensive care syndroom (PICS) genoemd.
€ 54.5

Accare Opleidingen

E-learning
0-12
Deze blended training bestaat uit een uitgebreide e-learning waarin de theoretische achtergronden, visie en attitude in behandeling aan de orde komen.
€ 650
06
Mar
2024
03
Mar
2026
Gratis

Voedingscentrum

E-learning
1
Dit webinar geeft medewerkers van de huisartsenpraktijken actuele informatie en concrete adviezen om zelf mee aan de slag te gaan in de dagelijkse praktijk. Dit webinar is onderdeel van een tweetal on-demand webinars 'Voeding voor ouderen' en 'Overgewicht'. Voor het webinar 'Overgewicht' zie omschrijving.
Gratis

Stichting Bedrijfsfonds Apotheken

Incompany
5
In deze cursus gaan we in op de rol die jij bij cliënten met darmproblemen, chronische darmontstekingen en darmkanker in de apotheek kunt spelen.
€ 195

PIT Actief BV

E-learning
De cursus is opgebouwd uit online zelfstudie met verschillende modules, specifiek gericht op de diëtist, op de logopedist en op beiden.
€ 180

PIT Actief BV

E-learning
5.5
Een verminderde insulinegevoeligheid lijkt oxidatieve stress en inflammatoire processen te induceren. Hart en vaten, lever en spierweefsel zijn het gevoeligst voor deze effecten. Verbetert een voeding met weinig koolhydraten de insulinegevoeligheid en daarmee de gezondheid?
€ 138.75 - 185
03
Mar
2022
04
Mar
2026

VoedingOnline

E-learning
8
Aandacht voor voeding en de voedingsstatus kan een belangrijke rol spelen in de preventie van diabetes type 2 maar ook in de behandeling van dit ziektebeeld en het voorkomen van complicaties en comorbiditeit.
€ 120
25
Feb
2022
26
Feb
2026

VoedingOnline

E-learning
12
Voeding kan de werking van medicijnen beïnvloeden, maar medicijnen kunnen ook effect hebben op de absorptie en het metabolisme van voedingsstoffen en de voedingsstatus beïnvloeden. Het is belangrijk dat zowel artsen, diëtisten als apothekers aandacht besteden aan deze interacties.
€ 150
23 Sep
Sep
09:30
€ 3695

Academie Coaching en Leefstijl

Physical course - series
SPOT038
40-72
De Academie coaching en leefstijl biedt voor artsen de 'Nascholing coaching en leefstijl voor artsen' met 3 modules die na toetsing per module en minimaal 80 procent aanwezigheid het certificaat leefstijlcoach geeft. Wanneer je de nascholing coaching en leefstijl voor artsen hebt afgerond, dan heb je naast kennis van alle aspecten van de hele leefstijl ook de vaardigheden om in een gesprek je patiënt te motiveren tot gezonder gedrag. Dat betekent dat je je kennis om kunt zetten in praktische vaardigheden die je in kunt zetten als dat nodig is.
€ 3695
€ 27.5

SDB groep B.V.

E-learning
1
Evenwichtige voeding is belangrijk voor iedereen, ook voor ouderen in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg. Juist bij deze groep kan verkeerde, te weinig of te veel voeding grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Deze gevolgen kunnen met eenvoudige maatregelen worden voorkomen.
€ 27.5