PrEP-zorg.

HIVhiv-medicatiePrEP
Deze training is geschikt voor huisartsen, artsen en verpleegkundigen die werken binnen de seksuele gezondheid, en voor verpleegkundig consulenten hiv.
Gratis
2 Punten
E-learning

Prijzen

Gratis

Beroepen

Arts beleid en advies KNMG
04 Sep 2023
03 Sep 2025
2 Punten
ABSG
Arts indicatie en advies KNMG
04 Sep 2023
03 Sep 2025
2 Punten
ABSG
Arts infectiebestrijding KNMG
04 Sep 2023
03 Sep 2025
2 Punten
ABSG
Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde KNMG
04 Sep 2023
03 Sep 2025
2 Punten
ABSG
Arts maatschappij en gezondheid
04 Sep 2023
03 Sep 2025
2 Punten
ABSG

Doelen

Je beschikt over de nodige wetenschappelijke kennis over de effectiviteit van PrEP
Je kunt benoemen op welke terreinen PrEP gebruik impact heeft
Je bent op de hoogte van de HIV Pre-expositie profylaxe (PrEP) richtlijn Nederland
Je kunt PrEP zorg volgens de richtlijn uitvoeren
Je bent op de hoogte van het beleid rondom afwijkende uitslagen
Je bent in staat cliënten te counselen tijdens PrEP gebruik
Omschrijving

PrEP is een preventiemiddel: een pil waarmee voorkomen kan worden dat iemand hiv oploopt. PrEP is een belangrijk middel om het aantal nieuwe hiv-infecties nog verder terug te dringen in Nederland en de hiv-epidemie helemaal te stoppen. Als professional is het belangrijk op de hoogte te zijn van de belangrijkste onderdelen van PrEP-zorg: Hoe het werkt, wat de richtlijnen zijn en hoe je de nodige zorg organiseert, zodat jouw cliënten veilig en effectief PrEP kunnen gebruiken. In deze e-learning komt dit allemaal aan de orde. Na het doorlopen van deze e-learning ben je in staat PrEP-zorg te leveren binnen jouw praktijk.

Soa Aids Nederland

professionals@soaaids.nl
54, Condensatorweg, Amsterdam, 1014AX

Gerelateerde cursussen

Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
In een ideaal scenario wordt hiv zo snel mogelijk gesignaleerd. Hoe sneller de behandeling start, hoe kleiner de kans op lichamelijke schade. Maar bij zo’n 6% van de hiv-infecties in Nederland blijft deze langer onontdekt. De signalering begint bij zorgverleners door alert te zijn op hiv-indicatoren en door daarna direct een hiv-test uit te voeren. Echter gebeurt dit vaak nog niet. Bijvoorbeeld doordat niet alle huisartsen zich bewust zijn van de hiv-indicatoren, maar ook omdat hiv een ongemakkelijk onderwerp kan zijn om aan te snijden. Er hangt, ook anno 2024 nog, een stigma om hiv heen.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
Good mental health is a key component of health-related quality of life follows after the successful HIV and mental health conference organized in 2018
Gratis
05
Jul
2024
04
Jul
2026

PAOFarmacie

E-learning
3
De behandeling van hiv en Staphylococcus aureus bacteriëmie (SaB) vindt vaak plaats in een multidisciplinair team waar de ziekenhuisapotheker onderdeel vanuit maakt. Afhankelijk van het ziekenhuis wordt deze expertise in meer of mindere mate bij elkaar gebracht in een multidisciplinair overleg (MDO). Deze nascholing ondersteunt uw inbreng en specialistische kennis bij de behandeling van deze soms complexe aandoeningen.
€ 115
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
MEDtalks Academy: HIV & Hepatitis in de Eerste én Tweede Lijn is speciaal ontwikkeld om de samenwerking tussen de eerste en tweede lijn te versterken. Een optimale aanpak voor HIV en hepatitis begint bij u. Start nu met deze unieke (deels) geaccrediteerde serie met daarin aandacht voor: - Opsporing en diagnostiek - Preventie en voorlichting - Samenwerking & omgaan met stigma en taboe Waarom nu starten? De inhoud van deze leerlijn is essentieel voor iedereen die patiënten met HIV of hepatitis ziet in de praktijk. Mis de kans niet om uw kennis te verdiepen en praktische tips op te doen waarmee u direct het verschil maakt in de zorg voor uw patiënten.
Gratis
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
De bewustwording en bestrijding van stigma op school, werk en in de zorg wordt besproken. Vooroordelen en onwetendheid leiden vaak tot discriminatie en isolatie van mensen die leven met HIV, waardoor zij zich onveilig en onbegrepen voelen, of bijvoorbeeld niet de meest optimale zorg krijgen. Wat is de impact op uw patiënten? Hoe kunnen we dit doorbreken en een veilige, inclusieve zorgomgeving bieden?
Gratis
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
HIV en virale hepatitis zijn beide aandoeningen die levenslang een impact blijven hebben op een patiënt. Zowel de eerste als de tweede lijn is van belang bij het diagnosticeren van de infectie. Maar ook na de diagnose en behandeling blijft de expertise van beide lijnen essentieel. HIV- en hepatitisbehandelaren gaan in dit programma in gesprek met huisartsen over wat zij voor elkaar kunnen betekenen. De expertise van zowel de specialist als de generalist vult elkaar aan, zeker als het gaat om specifieke comorbiditeiten.
Gratis
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
Hoewel de behandeling plaatsvindt bij de specialist, bent u als huisarts onmisbaar in de vroege opsporing van HIV. Ook na de diganose blijft u betrokken. Hoe spoort ongediagnosticeerde HIV op en wat gebeurt er na de diagnose? Leer waar uw impact het grootst is en hoe u een brug kunt slaan naar specialistische zorg. Patricia Bloem is huisarts en is tevens werkzaam als beleidsmedewerker bij het Aidsfonds. In haar presentatie geeft zij haar visie op de vraag: wat is de rol van de huisarts?
Gratis
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
Metabole comorbiditeiten verhogen het risico op lever-gerelateerde complicaties. Wat is de rol voor de huisarts daarbij? Metabole comorbiditeiten, zoals obesitas, diabetes type 2 en dyslipidemie, verhogen het risico op lever-gerelateerde complicaties bij patiënten met virale hepatitis aanzienlijk. Deze comorbiditeiten kunnen leiden tot een versnelde progressie van leverziekten en de ontwikkeling van ernstige leveraandoeningen zoals lever fibrose, cirrose en hepatocellulair carcinoom. Screenen op metabole comorbiditeit is dus belangrijk.
Gratis
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
Wie vervolg je zelf en wie verwijs je? En wat als de patiënten retour huisarts komen? Jasper Auwerda is huisarts, in zijn presentatie vertelt hij u alles over de NHG-standaard die afgelopen jaar een update kreeg, met veel aandacht voor diagnostiek en het laagdrempelig testen. Leer wie u zelf kunt monitoren en wanneer doorverwijzing nodig is.
Gratis
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
Hierin wordt onder meer ingegaan op het #aware.hiv project. Hoe vind je de mensen met een niet ontdekte HIV infectie? De richtlijn spreekt van HIV indicatoraandoeningen om u hierbij te helpen. Maar welke indicatoraandoeningen moeten voor zorgverleners een duidelijke trigger zijn in de spreekkamer om aan HIV te denken en een HIV-test te doen? U zult zien dat u niet snel een HIV test te veel doet maar ook leren wanneer u er gemotiveerd van af kunt zien. Klaske Vliegenthart-Jongbloed is wetenschapper op het gebied van infectieziekten, HIV, Malaria en AMR.
Gratis