Sturen en samenwerken

Cursus 2 van het Curriculum Clinical Leadership voor medisch specialisten
clinical leadershipklinisch leiderschapleiderschapteameffectiviteitduaal leiderschapmanagement

De tweede stap in het ontwikkelen van klinisch leiderschap staat in het teken van sturen en samenwerken vanuit je persoonlijk en professioneel kompas. Dat vraagt naast weten wat je drijft en wilt bereiken (je missie en visie) ook inzicht in het krachtenveld waarin je dat doet. Het ziekenhuis is een werkgemeenschap met aan de ene kant het 'werk': taken, organisatie, werkafspraken, etc.; de harde kant van de organisatie bestaande uit de 'S-en' Structuur, Systemen, Strategie. Aan de andere kant zijn er de 'sociale relaties': de gemeenschap/community; de zachte kant van de organisatie, bestaand uit de 'S-en' Shared values, Style, Skills en Staff.

07 nov. 2024
09:00 - 17:00
2050
In aanvraag
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 2050
Inclusief : Hotelkosten
Opmerking :Voor deelname aan alle vijf de cursussen geldt een gereduceerde totaalprijs van € 7.140,-.

Datum en locatie

07 nov. 2024
09:00
08 nov. 2024
17:00
Speulderbosweg 54, 3886AP, Garderen

Beroepen

Anesthesioloog
Accreditation in aanvraag
16 Punten
ABAN
Arts
Accreditation in aanvraag
16 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
Accreditation in aanvraag
16 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
Accreditation in aanvraag
16 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
Accreditation in aanvraag
16 Punten
ABAN

Sprekers

Dr. Bianca van Maldegem

Docent
Dr. Bianca van Maldegem (1968) heeft 17 jaar ervaring als kinderarts. Ze begon in het AMC als kinderarts stofwisselingsziekten en werkte vervolgens in Gelre Apeldoorn als kinderarts en opleider. Hierbij gaf zij medisch teamwork trainingen en was zij landelijk actief binnen het Concilium Pediatricum en de Plenaire Visitatie Commissie van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Toe aan een nieuwe uitdaging, volgde ze opleidingen in (zorg)management, Health Informatics, (team)coaching, mediation en prediation. Inmiddels richt zij zich volledig op leiderschap en samenwerking in de zorg. Dit doet zij als docent, teamcoach en prediation® expert en als bestuurder van CL Performance.

Anne Jonkman

Docent
Anne Jonkman (1953) heeft na zijn opleiding geneeskunde bijna 10 jaar in Afrika gewerkt, eerst als districtsarts in Zambia en Malawi en de laatste jaren als eindverantwoordelijke van het (net academisch geworden) Queen Elisabeth Central Hospital in Blantyre. Terug in Nederland heeft hij 11 jaar gewerkt als ziekenhuisbestuurder, waarvan 7 jaar (tot november 2004) als algemeen directeur van het Deventer Ziekenhuis. Vervolgens richtte hij organisatieadviesbureau De Praktijk op en begeleidde hij vele ziekenhuizen en vakgroepen op het gebied van samenwerking, strategie en governance. Hij werkt tevens als coach en toezichthouder.
Omschrijving

De tweede stap in het ontwikkelen van klinisch leiderschap staat in het teken van sturen en samenwerken vanuit je persoonlijk en professioneel kompas.

Dat vraagt naast weten wat je drijft en wilt bereiken (je missie en visie) ook inzicht in het krachtenveld waarin je dat doet. Het ziekenhuis is een werkgemeenschap met aan de ene kant het 'werk': taken, organisatie, werkafspraken, etc.; de harde kant van de organisatie bestaande uit de 'S-en' Structuur, Systemen, Strategie. Aan de andere kant zijn er de 'sociale relaties': de gemeenschap/community; de zachte kant van de organisatie, bestaand uit de 'S-en' Shared values, Style, Skills en Staff.

In deze cursus onderzoek je hoe dat krachtenveld in elkaar zit: hoe staat het met de ambitie van de organisatie? Hoe breed wordt die gedeeld? Met welke krachten en belangen heb je van doen? Hoe kan je daarin effectief samenwerken om je doelen te bereiken? Daartoe verdiep je je in de dynamiek van samenwerking en synergie in teams en je eigen voorkeurspatronen en valkuilen daarbij.

Je scherpt je vaardigheid in het doorzien van en dealen met eventuele dysfunctionele patronen in de samenwerking en de communicatie. Ook oefen je je vaardigheden in onderhandelen: het zoeken naar win-win oplossingen in situaties met tegengestelde belangen.


Onderwerpen

  • Leiderschaps- en persoonlijkheidsstijlen
  • Organisatiekunde, het DOR-ESH model
  • SWOT-analyse: analyse van sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen als basis voor keuzes
  • Het krachtenveld van belangen binnen de organisatie, wie zijn de stakeholders, wat willen ze (niet)?
  • Teamdynamiek en teamrolmanagement
  • Sturen vanuit visie en beleidsplan
  • Onderhandelvaardigheden
  • Intervisie rond eigen casuïstiek


Clinical Leadership (CL Performance)

Een beproefd en inspirerend cursusaanbod op het gebied van Klinisch en Duaal Leiderschap voor zorgprofessionals die vanuit inhoud en 'de bedoeling' richting willen geven aan hun werk en zo hun impact en werkplezier willen vergroten.
secretariaat@clperformance.nl
0302311518
13, Kromme Nieuwegracht, Utrecht, 3512HC