Medicatieproces: weet hoe je geeft
In deze incompany-nascholing bespreken begeleiders, verzorgenden en verpleegkundigen met elkaar hoe zij omgaan met medicijnen.Prijzen
Beroepen
Doelen
Na afloop van de nascholing:
Kennis over medicijnen is belangrijk. Voor een veilig medicatieproces is het ook nodig om eens wat dieper in te gaan op de vraag hoe je tijdens je werk omgaat met de medicijnen. Hoe werkt het medicatieprotocol in de praktijk? Welke onduidelijkheden heb je over het medicatieproces? Hoe ga je om met het eigen beheer bij medicatie-BEM? Hoe verloopt de samenwerking met bijvoorbeeld artsen en apotheek? Wie is eigenlijk waar verantwoordelijk voor? En ook: hoe ga je om met storingen tijdens de medicatieronde? Hoe controleer je de medicijnen en hoe teken je af, wat doe je als je geen toedienlijst hebt of als er wijzigingen zijn?
Tijdens deze incompany-nascholing verken je interactief, met je collega’s en onder leiding van een deskundige docent, de landelijke regels en het eigen medicatiebeleid. Je krijgt meer inzicht in het medicatieproces van je organisatie. Dat helpt je om veilig om te gaan met de medicijnen van je cliënten.
Vanuit zelf ingebrachte praktijksituaties en andere voorbeelden bespreken we de regels en vooral hoe je zorgt dat je team deze kan toepassen in de - soms weerbarstige - praktijk. De incompany-nascholing heeft desgewenst een train-de-trainer opzet, zodat de deelnemers tools hebben om hun team zelf verder te scholen. Uitgangspunt zijn de 'Veilige principes in de medicatieketen' van maart 2012, opgesteld door het Platform Medicatieveiligheid.