This course is expired

Pijn bij ouderen | studiedag (ook online)

Pijn is een veelvoorkomend probleem onder ouderen. Deze pijn heeft zowel een fysieke als een mentale component. De mentale component van pijn wordt helaas nog te vaak verwaarloosd. Zonde, want hier is veel winst te behalen, zo hoor je tijdens deze dag. Fysieke pijn wordt veelal bestreden met medicatie waardoor polyfarmacie bij ouderen regelmatig aan de orde is. Het is belangrijk dat je weet waar je op dient te letten wanneer er meerdere...

355
5 Points
Nascholing
Physical course - single

Prices

Regular € 355
Discounts
€ 25

Professions

Physician Assistant
18 Nov 2020
18 Jun 2021
5 Points
ABC1
Huisarts
18 Nov 2020
18 Jun 2021
5 Points
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
18 Nov 2020
18 Jun 2021
5 Points
ABC1
Arts voor verstandelijk gehandicapten
18 Nov 2020
18 Jun 2021
5 Points
ABC1

Skills

Medische handelen 70 %
Samenwerken 70 %
Kennis en wetenschap 80 %
Communicatie 60 %
Maatschappelijk handelen en preventie 70 %
Professionaliteit en kwaliteit 70 %
Description

Omschrijving

Tijdens deze studiedag hoor je de zin en onzin van diverse vormen van complementaire zorg en wat je kan doen met beweging en lichaamshouding van ouderen om pijn te verlichten en zelfs te voorkomen.

Inleiding

Pijn is een veelvoorkomend probleem onder ouderen. Deze pijn heeft zowel een fysieke als een mentale component. De mentale component van pijn wordt helaas nog te vaak verwaarloosd. Zonde, want hier is veel winst te behalen, zo hoor je tijdens deze dag. Fysieke pijn wordt veelal bestreden met medicatie waardoor polyfarmacie bij ouderen regelmatig aan de orde is. Het is belangrijk dat je weet waar je op dient te letten wanneer er meerdere medicijnen tegelijk worden gebruikt.

Hier staan we tijdens deze dag uitgebreid bij stil. Daarnaast zijn er tal van andere manieren om pijn bij ouderen te verlichten. Zo wordt er steeds meer complementaire zorg toegepast en ook bewegen kan een belangrijke rol spelen bij pijn.

Tijdens deze studiedag hoor je de zin en onzin van diverse vormen van complementaire zorg en wat je kan doen met beweging en lichaamshouding van ouderen om pijn te verlichten en zelfs te voorkomen.

Programma

Programma


09:30Registratie en ontvangst met verse koffie en iets lekkers


10:00Opening door de dagvoorzitter


Blik op recente ontwikkelingen

prof. dr. Wilco Achterberg, hoogleraar institutionele zorg en ouderengeneeskunde aan het LUMC en specialist ouderengeneeskunde bij Topaz CCE


10:30Complementaire zorg: een scala aan mogelijkheden


Er zijn veel complementaire interventies voor ouderen met pijn. Denk aan voeding, mindfulness en geurtherapie. Veel interventies helpen daadwerkelijk bij het verlichten van pijn. Anderen zijn minder veelbelovend. Het is het belangrijk om op dit gebied zin van onzin te kunnen onderscheiden.

  • Wat is er bekend over complementaire interventies en hoe kan je dit inzetten?

drs. Martine Busch, oprichter van Praag Instituut en adviseur Complementaire Zorg V&VN


11:15Ochtendpauze met koffie/thee en vers fruit


11:45Beweging, houding en pijn


Welke rol spelen beweging en lichaamshouding bij pijn? Hoe kan je dit gebruiken om pijn bij jouw cliënt te voorkomen of te verlichten?

Fabiënne Mijnsbergen MSc., geriatrie fysiotherapeut bij ViVa! Zorggroep


12:30Vragen en discussie


12:45Lunchpauze


13:30Psychologische aspecten van pijn


Er wordt heel veel onderzoek gedaan naar chronische pijn en alle factoren die de pijnbeleving en effecten van pijnbehandeling beïnvloeden. Echter, de onderzoeksgroepen zijn bijna steeds kinderen en volwassenen. Specifiek onderzoek bij ouderen is schaars waardoor de kennis over chronische pijn bij ouderen en alle vragen daaromheen beperkt is. Hoe gaan ouderen met pijn om, wat bepaalt de pijnbeleving van ouderen en wat betekent dit voor de communicatie met ouderen die langere tijd pijn ervaren? Hoe kunnen de zorgverleners de lijdensdruk bij ouderen met pijn verminderen, ook al is er geen medische behandeling meer mogelijk of wordt de oorzaak niet gevonden.

Deze vragen worden uitgebreid behandeld tijdens de workshop.

drs. Irene Vermeulen, GZ-psycholoog bij Revalis


14:15Polyfarmacie en pijnmedicatie bij kwetsbare ouderen

Ouderen die veel verschillende medicijnen gebruiken zijn vaker regel dan uitzondering. Het behandelen van pijn bij kwetsbare ouderen met multimorbiditeit vraagt om specifieke kennis over zowel deze patiëntengroep als pijnmedicatie. Het evenwicht tussen effectiviteit en potentiële schade is namelijk complex en kwetsbaar.

Tijdens deze sessie zal aandacht worden besteed aan polyfarmacie in algemene zin en aan de medicamenteuze behandelingsmogelijkheden bij pijn. O.a. NSAID’s, opioïden en adjudanten medicatie worden besproken.

  • Wat is de werkzaamheid hiervan bij kwetsbare ouderen, welke problemen kunnen er worden verwacht bij het gebruik van deze middelen en welke rol speelt de veranderde farmacokinetiek bij deze kwetsbare patiëntengroep?

drs. Marieke Henstra, Internist ouderengeneeskunde en klinisch farmacoloog bij het Amsterdam UMC, locatie AMC


15:00Pauze


15:15Casuïstiek


Multidisciplinaire bespreking van casuïstiek.

Wilco Achterberg & Juanita Cheuk-Alam MSc., RN, verpleegkundig specialist Anesthesiologie-Pijngeneeskunde bij het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en voorzitter SIG Pijn bij kwetsbare ouderen


16:00Napraten met drankje en (gezonde) snack


Leids Congres Bureau

accreditatie@leidscongresbureau.nl
144, Lammenschansweg,, Leiden, 2321JX