Deze cursus is verlopen

Interculturele competenties voor zorgprofessionals

Je wilt een goede zorgprofessional zijn voor al je patiënten en goed samenwerken met al je collega’s? Ongeacht hun kleur, achtergrond en cultuur. Een professional die vertrouwen krijgt van patiënten en collega’s, ook als culturele verschillen spelen. Een zorgverlener die deze met zelfvertrouwen tegemoet treedt. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Onderzoek laat zien dat het goed omgaan met culturele verschillen niet vanzelfsprekend...

650
10 Punten
(Meerdaagse) Nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 650
Opmerking :De kosten voor de pilottraining, die start op 23 november 2019, bedragen slechts 220,22 euro bestaande uit de onkosten:2x IDI test, boek en portokosten en locatiekosten.

Beroepen

Anesthesioloog
14 Mar 2020
13 Mar 2021
10 Punten
ABAN
Arts
14 Mar 2020
13 Mar 2021
10 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
14 Mar 2020
13 Mar 2021
10 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
14 Mar 2020
13 Mar 2021
10 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
14 Mar 2020
13 Mar 2021
10 Punten
ABAN

Competenties

Communicatie 80 %
Professionaliteit en kwaliteit 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Van jou als deelnemer verwachten we dat je:

  • je aanmeldt vóór 1 september 2020 (door invullen aanmeldformulier) 
  • bij toelating (we selecteren bij veel aanmeldingen) vóór 7 september 2020 je deelname bevestigt door het overmaken van het verschuldigde bedrag.
  • het boek Interculturele communicatie in de zorg leest (snel en prettig leesbaar) voor 10 oktober 2020
  • actief deelneemt aan de beide trainingsdagen op 10 oktober 2020 en 3 maart 2021.
  • tussen oktober en maart twee reflectie-opdrachten instuurt over je praktijkervaringen 
  • je tweemaal de IDI-test maakt: voor de training start en aan het eind. Je krijgt hiervoor een link en password en bent per test ongeveer 30 minuten bezig. 

Inleiding

Je wilt een goede zorgprofessional zijn voor al je patiënten en goed samenwerken met al je collega’s? Ongeacht hun kleur, achtergrond en cultuur. Een professional die vertrouwen krijgt van patiënten en collega’s, ook als culturele verschillen spelen. Een zorgverlener die deze met zelfvertrouwen tegemoet treedt.

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Onderzoek laat zien dat het goed omgaan met culturele verschillen niet vanzelfsprekend is. Ons brein reageert namelijk anders op mensen waarvan we verschillen. We stereotyperen allemaal onbewust. De meeste mensen zien de wereld vooral door hun eigen culturele bril. Hierdoor ontstaat onbegrip, omdat je het gedrag van de ander niet kan plaatsen. Het is frustrerend als de ander je niet begrijpt, ondanks je moeite en goede bedoelingen.

Als zorgprofessionals zich echt willen verplaatsen in hun patiënten, moeten ze bewuster en effectiever inspelen op culturele verschillen. Om tot een goede samenwerking en betere zorg te komen. Voor iedereen!

Zie je het belang hiervan en ben je gemotiveerd om hierin te groeien? Dan hebben wij een uniek aanbod voor jou! 

Want wij, kinderarts en opleider Charlie Obihara en trainster interculturele communicatie Dorian Maarse, van Maarse & Mensen, training & advies, en co-auteurs van het boek Interculture communicatie in de zorg, bundelen onze kennis en expertise. We spannen ons in om ons ideaal plaatje van een training Interculturele competenties voor zorgprofessionals vorm te geven. Een training met enkele bijeenkomsten over een langere periode, zodat er voldoende tijd voor ontwikkeling is, blijkt uit onderzoek het meest effectief.

De datum waarop we starten (na uitstel i.v.m. Corona) is zaterdag 10 oktober 2020. Een tweede bijeenkomst volgt op zaterdag 6 maart 2021. Dit alles onder voorbehoud van ontwikkelingen m.b.t. voorschriften rondom Corona.

Twee interactieve dagen vol met eye-openers, oefeningen, praktijksituaties, video’s en demo’s, praktische modellen, tips en tools. 

Onze eerdere workshops voor medische teams werden niet voor niets als ‘leerzaam en interactief’ met gemiddeld een 8,4 beoordeeld! 

Wat deze nieuwe training extra bijzonder maakt, is dat we vooraf en achteraf de interculturele sensitiviteit van deelnemers meten. We gebruiken de gerenommeerde IDI test (Intercultural Development Inventory). Meten is weten! Op deze manier brengen we de blinde vlekken van deelnemers in kaart en stemmen de cursusinhoud hierop af. En de ontwikkeling van de deelnemersgroep wordt zichtbaar. 

Maarse & Mensen

dorian.maarse@planet.nl
18, Nieuwe Rielseweg, Goirle, 5051PD