LHK/Kennistoets april/mei en oktober/november 2020
De Landelijke Huisartsgeneeskundige Kennistoets (LHK-toets) is een voortgangstoets . Het doel van de toets is om de voortgang in kennisontwikkeling gedurende de opleiding te toetsen. De LHK-toets wordt twee maal per jaar afgenomen. Vanaf 2021 vindt de landelijke afname van de LHK-toets plaats in de laatste week van maart en september. De toets meet de kennis van een AIOS op het eindniveau van de opleiding. De inhoud van de...Prijzen
Beroepen
Competenties
Omschrijving
Behalve de indeling van toetsen in knows, knows how, shows, does is er het onderscheid in selectieve en educatieve toetsen. Selectief betekent feitelijk dat de toets meetelt in je beoordeling; de procedure is bekend en de AIOS weet wat het gevolg is als hij de toets niet haalt. Alle toetsen in het Protocol Toetsing en Beoordeling zijn in deze zin selectief. Bij educatieve toetsen ligt het accent op het leereffect van de toets. De resultaten geven aan welke onderwerpen prioriteit verdienen in je ontwikkeling. De scheidslijn tussen educatief en selectieve toetsen is in de praktijk niet heel strak te trekken. Elke toets kan selectief en educatief gebruikt worden en als het goed is, heeft een selectieve toets ook een educatieve functie.
Inleiding
De Landelijke Huisartsgeneeskundige Kennistoets (LHK-toets) is een voortgangstoets. Het doel van de toets is om de voortgang in kennisontwikkeling gedurende de opleiding te toetsen.
De LHK-toets wordt twee maal per jaar afgenomen. Vanaf 2021 vindt de landelijke afname van de LHK-toets plaats in de laatste week van maart en september.
De toets meet de kennis van een AIOS op het eindniveau van de opleiding. De inhoud van de toets staat daardoor los van specifieke onderdelen van individuele onderwijsprogramma's. De LHK-toets wordt op alle Nederlandse huisartsopleidingen tegelijkertijd afgenomen. De plaats van de LHK-toets in de opleiding staat beschreven in het landelijke toetsplan.
Programma
De LKH-toets wordt digitaal aangeboden.
De LHK-toets bestaat uit 120 meerkeuzevragen, die samen het hele kennisdomein van de huisartsgeneeskunde representeren. Elke vraag bestaat uit een introducerende tekst (de stam) met een vraag en 2 tot 4 antwoordopties. Daarnaast is het mogelijk om als je het antwoord niet weet, gebruik te maken van de vraagtekenoptie.
De toets bestaat uit medisch inhoudelijke vragen (volgens een blauwdruk verdeeld over 16 verschillende ICPC categorieën) en huisartsgeneeskundig-theoretische vragen. Daarnaast zijn de vragen gespreid over leeftijdscategorieën van patiënten en aspecten van het consult, bijvoorbeeld diagnostiek of beleid.
Leerdoelen
Naast het meten van de voortgang van individuele aios maakt de LHK-toets onderlinge vergelijking van groepen aios en benchmarking van curricula mogelijk.
De LHK-toets is erkend als een kwalitatief uitstekende toets. De betrouwbaarheid en validiteit van de kennistoets zijn onderzocht. De toets blijkt een goede voorspeller voor het feitelijk medisch handelen in de praktijk.