CME-Online 'Prostaatcarcinoom: beloop en behandeling', cursus voor apothekers

urologie

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen: 10% van de mannen krijgt deze ziekte voor hun tachtigste levensjaar. Vanaf het vijftigste levensjaar neemt de incidentie toe. In 2018 is bij ruim 12.000 mannen een prostaatcarcinoom gediagnosticeerd. Dat komt overeen met ruim 20% van alle nieuw ontdekte kankers bij mannen. Naar verwachting zal dit aantal toenemen tot ongeveer 17.000 in 2020. De toenemende vergrijzing, groei...

Free
2 Points
Online
E-learning
E-learning
Prices
Free
Note :per abonnement
Professions
Physician Assistants
2 Points
ABC1
Huisarts
2 Points
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Points
ABC1
Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Points
ABC1
Skills
Medische handelen 40 %
Samenwerken 40 %
Communicatie 20 %
Description

Omschrijving

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen: 10% van de mannen krijgt deze ziekte voor hun tachtigste levensjaar. Vanaf het vijftigste levensjaar neemt de incidentie toe.

In 2018 is bij ruim 12.000 mannen een prostaatcarcinoom gediagnosticeerd. Dat komt overeen met ruim 20% van alle nieuw ontdekte kankers bij mannen. Naar verwachting zal dit aantal toenemen tot ongeveer 17.000 in 2020. De toenemende vergrijzing, groei van bevolkingsaantallen en vroege opsporing dragen hieraan bij.

Vrijwel alle mannen krijgen, mits ze oud genoeg worden, uiteindelijk te maken met prostaatkanker. De meeste mannen bij wie via een biopsie prostaatkanker is aangetoond, hebben hier geen last van. Klachten die kunnen samenhangen met prostaatkanker worden vaak niet, of pas is een vergevorderd stadium (als gevolg van metastasering naar botten of lymfeklieren), opgemerkt. Uit post mortem secties is gebleken dat van alle mannen tussen 50 en 60 jaar, 10 tot 30% prostaatkanker heeft. Bij mannen tussen 70 en 80 jaar is dit zelfs 50 tot 70%.

In deze cursus wordt de epidemiologie, de diverse stadia en de bijbehorende behandeling van het prostaatcarcinoom besproken. Eerst komt de fysiologie van de prostaat aan bod.

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • kent u de fysiologie van de prostaat
  • kent u de epidemiologie en risicofactoren van het prostaatcarcinoom
  • kunt u de dilemma’s benoemen met betrekking tot vroegdiagnostiek van het prostaatcarcinoom
  • kent u de verschillende stadia van het prostaatcarcinoom en de bijbehorende behandelingen
CME-online
info@CME-Online.nl
0302644100
https://www.cme-online.nl/
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ