Deze cursus is verlopen

Leergang voor opleiders en stagebegeleiders

Opleiders (plv) hebben zich de afgelopen jaren vooral bekwaamd in didactische vaardigheden ten behoeve van de invulling van hun rol. In het kaderbesluit wordt sinds 2011 expliciet uitgegaan van een opleidingsgroep met actieve supervisoren waaraan de (plv) opleider steeds meer sturing geeft. Het betreft dan met name een rol in het coachen van aios in leertrajecten, organisatorische taken, veranderkundige- en leiderschaps­taken vanuit een...

495
24 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 495
Opmerking :Bij volgen hele leergang korting

Beroepen

Anesthesioloog
18 Apr 2019
17 Apr 2020
24 Punten
ABAN
Arts
18 Apr 2019
17 Apr 2020
24 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
18 Apr 2019
17 Apr 2020
24 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
18 Apr 2019
17 Apr 2020
24 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
18 Apr 2019
17 Apr 2020
24 Punten
ABAN

Competenties

Samenwerken 40 %
Communicatie 40 %
Professionaliteit en kwaliteit 20 %
Omschrijving

Omschrijving

De leergang bestaat uit vier masterclasses:  startende opleider: hoe vind ik mijn weg, coachen van aios, leidinggeven en coachen van de opleidingsgroep, verandermanagement voor opleiders

In deze leergang professionaliseren opleiders zich rondom de 4 hoofdpeilers van het opleidersschap: Regelgeving, begeleiden/ coachen van aios, leidinggeven aan de opleidingsgroep en realiseren van veranderingen  en vernieuwingen binnen de opleiding. 

Opleiders krijgen veel informatie en toelichting op alle aspecten van het opleiden, leren technieken om zowel op aios als op groepsniveau te coachen, de opleiding te managen en krijgen inzicht en vaardigheden om vernieuwingen en veranderingen rondom opleiden succesvol te implementeren. 

 

Inleiding

Opleiders (plv) hebben zich de afgelopen jaren vooral bekwaamd in didactische vaardigheden ten behoeve van de invulling van hun rol. In het kaderbesluit wordt sinds 2011 expliciet uitgegaan van een opleidingsgroep met actieve supervisoren waaraan de (plv) opleider steeds meer sturing geeft. Het betreft dan met name een rol in het coachen van aios in leertrajecten, organisatorische taken, veranderkundige- en leiderschaps­taken vanuit een niet hiërarchische relatie. Een onderzoek door de landelijke commissie Scherpbier 2.0 naar de commentaren van opleidingsvisitaties van de afgelopen jaren laat zien dat opleiders hierin onvoldoende zijn toegerust. Het opleiden van aios en leidinggeven aan een opleidingsgroep (en aiosgroep) is niet iets wat je als geneeskundig specialist er zomaar meer bij doet. Met alle ontwikkelingen is het opleiderschap in toenemende mate een vak apart geworden. Een vak waarop een (aankomend) opleider zich kan voorbereiden door het volgen van gerichte scholing.

Programma

Dag 1: Masterclass voor de startende (plv) opleider

Op deze dag krijgt u inzicht in de belangrijkste kaders en regelgeving van de medische vervolgopleidingen. Er wordt ingegaan op de rol en taken van de verschillende instanties en organen, het regelen van alle praktische zaken en kwaliteitszorg voor de opleiding en er wordt ingegaan op alle regels en stappen bij een geïntensiveerd begeleidingstraject.


Dag 2: Masterclass Coachen van aios

Het begeleiden en coachen van de aios in hun ontwikkeling is een kerntaak van de opleider. In deze masterclass leert u een aantal coachtechnieken om aios in hun leertraject te begeleiden.


Dag 3: Masterclass Coachen van de opleidingsgroep

Als opleider moet u vanuit een niet hiërarchische positie leidinggeven aan uw opleidingsgroep en van opleiden een gezamenlijk verantwoordelijkheid maken. In deze masterclass krijgt u handvatten aangereikt om uw opleidingsvisie te realiseren, groepsdynamische processen te herkennen om het team functioneren te vergroten c.q. te verstevigen.  


Dag 4: Masterclass Leidinggeven aan verandering 

Als opleider heeft u met enige regelmaat te maken met veranderingen en vernieuwingen. In deze masterclass wordt gewerkt aan strategieën om veranderingen binnen uw opleidingsgroep op een succesvolle manier te implementeren, om te leren gaan met weerstand en veranderingen te consolideren.

De Tweede Praktijk

info@detweedepraktijk.nl
58, Sluysoort, Maarssen, 3602AS