Koolhydraatbeperking S,M,L. Welke maat heeft je cliënt?
Bij ruim de helft van iedereen met overgewicht zijn metabole veranderingen aantoonbaar. Veranderingen die terug te leiden zijn naar metabool syndroom met als belangrijk kenmerk hyperinsulinemie. Met verandering van voeding is de anabole stofwisseling naar een katabole stofwisseling om te buigen waardoor gewichtsverlies mogelijk wordt en ook de lipidenspiegels verbeteren. Bijkomende factoren is dat de cliënt zich veel beter voelt. Koolhydraat...Prijzen
Beroepen
Competenties
Omschrijving
Door verandering van voeding is de anabole stofwisseling naar een katabole stofwisseling om te buigen waardoor gewichtsverlies mogelijk wordt en metabole afwijkingen weer herstellen waaronder ook de lipidenspiegels. Bijkomende factoren is dat de cliënt zich veel beter voelt.
Uitleg hoe diabetes om te keren is en hoe diabetesmedicatie verlaagd/afgebouwd kan worden. Diabetesbehandelilng nieuwe stijl met focus op de oorzaak; geen symptoombestrijding.
Aan de slag met het advies van een koolhydraatbeperkte voeding, streng, matig of licht. Praktische toepassingen en waar op letten in de beginfase en het verdere verloop. Tips ’n trics.
De koolhydraatbeperkte voeding maakt meer behandelopties mogelijk daar waar je met reguliere adviezen uit het behandelprotocol bent 'vastgelopen'. Denk aan niet kunnen afvallen, hoog HbA1c met hoge dosering medicatie/insuline, of juist zeer wisselende bloedsuikers. Of patiënten die weigeren medicatie te gebruiken.
Opmerkelijke zaken worden besproken zoals:
- hoe kan het dat iemand met DM2 soms zo veel insuline spuit en nog steeds hoge bloedsuikers heeft?
- Verhoogt insuline het gewicht?
- Patiënt met DM2 vergeet de avondinsuline te spuiten maar er lijkt niet veel te gebeuren.
- Wat doe je met de hoge nuchtere bloedsuikers?
- Hoe snel bouw je insuline af?
- Wat zijn valkuilen bij afbouwen van diabetesmedicatie?
- In mijn eigen praktijk wordt 90% van de DM2 die insuline spuiten, weer volledig vrij van insuline.
Inleiding
Bij ruim de helft van iedereen met overgewicht zijn metabole veranderingen aantoonbaar. Veranderingen die terug te leiden zijn naar metabool syndroom met als belangrijk kenmerk hyperinsulinemie. Met verandering van voeding is de anabole stofwisseling naar een katabole stofwisseling om te buigen waardoor gewichtsverlies mogelijk wordt en ook de lipidenspiegels verbeteren. Bijkomende factoren is dat de cliënt zich veel beter voelt.
Koolhydraatbeperkt werkt! Je hoort het veel de laatste tijd: eet minder koolhydraten. In het Brabantse dorp Leende doet zelfs het hele dorp mee. In de praktijk van Harriët Verkoelen wordt 90% van alle diabetes type 2 patiënten weer insulinevrij!
Programma
In de ochtend de theoretische en wetenschappelijke achtergrond. In de middag de praktische toepassingen.
09.30 – 10.45 uur: Achtergrond, theorie en fysiologie van insulineresistentie, de invloed hiervan op de anabole stofwisseling en de relatie met voeding.
Pauze
11.00 – 12.15 uur: Resultaten van onderzoek in mijn praktijk: ruim 90% van DM2 patiënten kan zonder insuline indien ze een koolhydraatarme leefstijl volgen.
Uitleg diabetesmedicatie afbouwen bij een koolhydraatarme voeding.
Ervaringsverhaal van Anja (filmpje)
Lunch (12.15 – 13.00 uur)
Er kan een mini kookworkshop als lunch afgesproken worden, dan wordt de tijd iets aangepast.
13.00 – 14.30 uur: Koolhydraatbeperking S, M, L (Streng, Matig, Licht). Welke maat heeft je cliënt? Hoe pas je deze voedingswijze toe in de praktijk, tips en tricks, wat zijn valkuilen en waar moet je op letten?
Pauze
14.45 – 16.00 uur: Casuïstiek uitwerken en bespreken
16.00 – 16.30 uur: Nabespreking/discussie/evaluatie/afronding
Uitreiking deelnamebewijs en gratis boek: ‘Afvallen met de Wet van Harriët. Koolhydraatbeperkt werkt!‘
Leerdoelen
- De cursist leert dat bij type 2 diabetes en overgewicht in veel gevallen insulineresistentie als oorzaak op de voorgrond staat
- De cursist kan uitleggen dat insulineresistentie gepaard gaat met hyperinsulinemie
- De cursist leert voor wie een koolhydraatarme leefstijl geschikt is
- De cursist neemt kennis van de achtergrond van koolhydraatarme voeding in relatie tot de anabole stofwisseling van een persoon (insulineresistentie)
- De cursist leert dat een andere samenstelling van macro-nutriënten voordelen heeft. Ondersteunt door literatuuronderzoek
- De cursist leert hoe een koolhydraatbeperking in de praktijk toegepast kan worden
- De cursist leert hoe diabetesmedicatie aangepast/verlaagd kan worden om een koolhydraatbeperking goed uit te voeren
- De cursist leert andere opties voor diabetespatiënten type 2 waarbij je vastloopt in de huidige reguliere adviezen en protocollen (niet kunnen afvallen, geen daling HbA1c ondanks hoge doseringen medicatie/insuline, zeer wisselende bloedsuikerwaarden)
- De diëtist en arts/diabetesverpleegkundige/praktijkondersteuner leren in onderlinge samenwerking de behandeling nog beter af te stemmen op de cliënt/patiënt.