Symposium Oogheelkunde Theorie, STOOHN-UM
Het oogheelkundig symposium voor huisartsen wordt georganiseerd door de STOOHN in samenwerking met de afdeling huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht. Tijdens het symposium worden door verschillende sprekers huisarts relevante oogheelkundige onderwerpen besproken. Er wordt ervan uitgegaan dat de deelnemers iets meer dan basiskennis oogheelkunde bezitten. Inschrijving in het register oogheelkunde van het CHBB kan van voordeel zijn...Prijzen
Beroepen
Competenties
Omschrijving
Omschrijving en leerdoelen STOOHN.
De huisarts wordt met vrijwel alle facetten van de oogheelkunde geconfronteerd en dient deze uit te oefenen met als basispakket de kennis en kunde zoals omschreven in de eindtermen van de huisartsopleiding en de NHG-standaarden. De huisarts met specifieke kennis en kunde op oogheelkundig gebied biedt, naast een ruimer pakket, kwalitatief hoogstaande zorg op dit specifieke terrein.
Zo moet de oogheelkundig bekwame huisarts in staat zijn:
- onderscheid te maken tussen ongecompliceerde refractieafwijkingen en gecompliceerde refractieafwijkingen en op basis daarvan een gericht behandeladvies te kunnen opstellen
- kleine oogheelkundige kwalen als bijvoorbeeld een chalazion, chronische blepharitis en de meeste corpora aliena zelf te kunnen onderzoeken en behandelen. Middels kleine chirurgie perioculaire structuren kunnen behandelen en de proef van Anel kunnen uitvoeren
- een cataract te kunnen beoordelen met behulp van een spleetlamp en op basis daarvan te kunnen bepalen wat de juiste vervolgbehandeling moet zijn (bijvoorbeeld afwachten of verwijzen bij indicatie voor een operatieve therapie)
- middels de directe en indirecte fundoscopie en via de spleetlamp patiënten met diabetes en andere aandoeningen van het achterste oogsegment te vervolgen en op het juiste moment te verwijzen (de kern vormt hierbij: geen patiënten verwijzen die geen afwijkingen hebben)
- een applanatietonometrie als onderdeel van het oogonderzoek uit te voeren ter bepaling van de oogboldruk en goed gereguleerde glaucoompatiënten (samen met de oogarts) te vervolgen (controles)
- adequate voorlichting te geven aan de patiënt m.b.t. oogheelkundige afwijkingen en brillen
- oogheelkundige kennis beter te integreren met kennis van overige aandoeningen.
Inleiding
Het oogheelkundig symposium voor huisartsen wordt georganiseerd door de STOOHN in samenwerking met de afdeling huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht.
Tijdens het symposium worden door verschillende sprekers huisarts relevante oogheelkundige onderwerpen besproken. Er wordt ervan uitgegaan dat de deelnemers iets meer dan basiskennis oogheelkunde bezitten. Inschrijving in het register oogheelkunde van het CHBB kan van voordeel zijn, het is echter geen voorwaarde. Voor sommige deelnemende huisartsen was het symposium een opstap om zich verder te bekwamen in de eerstelijns oogheelkunde.
Programma
PROGRAMMA 26 september 2018
12.30 – 13.00 Ontvangst met koffie/thee en broodjes.
13.00 – 13.30 Welkom en inleiding, korte toets.
drs. Martin Brassé, voorzitter STOOHN
13.30 – 14.10 Nieuwe behandeling myopie
Odette Claus, Orthoptiste Eyescan, Zuyderland ziekenhuis Sittard- Geleen
14.10 – 14.50 Diagnostiek en behandeling van iridocyclitis
Drs. K. van de Kar-Hendrickx, oogarts oogkliniek Parkstad Heerlen
PAUZE 14.50 – 15.20
15.20 – 16.00 Flitsen en floaters
dr. Fleur Goezinne, oogarts/ staflid afdeling oogheelkunde MUMC+
16.00 – 16.45 Low tension glaucoom
Prof. dr G.H.M.M. van Rens, oogarts Elkerliek ziekenhuis Helmond, hoogleraar VUmc
16.45 – 17.05 Bespreken begintoets, evaluatie en STOOHN nieuws wensen voor een volgende keer.
17.05 – 17.20 Uitreiking Jo Baggen Prijs 2018 door
drs. Martin Brassé, huisarts, vooritter STOOHN
17.20 einde