Psychische problemen en ouderschap | Samenwerken in het belang van ouders en kind

Een psychische aandoening of verslaving brengt vaak ernstige beperkingen met zich mee. Als ouders hiermee kampen zijn ze extra kwetsbaar. Uit schaamte voor tekortschieten en angst de kinderen kwijt te raken, brengen deze cliënten doorgaans niet zelf hun zorgen over hun ouderschap naar voren in de behandeling. Terwijl het feit dat ze vader of moeder zijn een belangrijk onderdeel is van hun identiteit en aanknopingspunten kan bieden voor...
Gratis
6 Punten
Physical course - series

Prijzen

Gratis
Opmerking : Congres wordt gefinancierd vanuit de 4G (vier grote gemeenten: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht)

Beroepen

Competenties

Medisch handelen40 %
Samenwerken40 %
Communicatie20 %
Omschrijving

Omschrijving

Een psychische aandoening of verslaving brengt vaak ernstige beperkingen met zich mee. Als ouders hiermee kampen zijn ze extra kwetsbaar. Uit schaamte voor tekortschieten en angst de kinderen kwijt te raken, brengen deze cliënten doorgaans niet zelf hun zorgen over hun ouderschap naar voren in de behandeling. Terwijl het feit dat ze vader of moeder zijn een belangrijk onderdeel is van hun identiteit en aanknopingspunten kan bieden voor herstel van de psychische problematiek. Maar dat niet alleen: goed ouderschap verkleint ook de kans op psychische problemen bij het kind.

Het volledige programma is binnenkort klaar, maar in elk geval komen de volgende vragen aan de orde:

  • hoe kun je als behandelaar bijdragen aan het versterken van de ouderrol van de cliënt? Dat is belangrijk, want dat levert bijdrage aan het herstel van de psychische problematiek én verkleint ook de kans op psychische problemen bij het kind.
  • hoe werk je hierin samen met jeugdprofessionals?
  • hoe krijg je op een ‘ontschuldigende’ manier in beeld hoe de cliënt het ouderschap ervaart?
  • wat betekent de kwetsbaarheid van deze cliënt voor de ouderrol en voor de dagelijkse veiligheid van het kind?
  • wat hebben ouders met psychische problematiek of een verslaving nodig om 'goed genoeg' te kunnen opvoeden en zich een goede ouder te voelen?
  • hoe kun je de samenwerking met professionals rondom het gezin benutten voor een goede ondersteuning van alle gezinsleden en een effectievere behandeling?
  • Wat zijn de mogelijkheden voor het delen van privacygevoelige gegevens en wat zijn de grenzen van het beroepsgeheim?
  • Kortom: hoe zorgen we er samen voor dat ouders zo goed mogelijk herstellen van hun psychische klachten en dat hun kinderen gezond en veilig opgroeien?

Na afloop van dit congres:

  • zijn deelnemers geïnformeerd over het belang om tijdens de behandeling van cliënten ook de ouderrol en de risico’s voor kinderen te bespreken en om in de behandeling aandacht te hebben voor de belemmeringen die de ouder hierbij ervaart.
  • hebben handvatten om ouderschap en de ouderrol in de behandeling van de cliënt-ouder op te nemen
  • weten wat ze kunnen doen met de verkregen informatie en bij welke samenwerkingspartners de behandelaren en/of ouders terecht voor welke ondersteuning, hulp of interventie.

Trimbos-instituut

Het Trimbos-instituut doet onderzoek naar geestelijke gezondheid, mentale veerkracht en verslaving. Wij zetten ons met kennis en innovatie actief in voor het verbeteren van de geestelijke gezondheid in Nederland en daarbuiten.
rookstopzorg@trimbos.nl
45, Da Costakade, Utrecht, 3521VS