Toegepaste aandachtgerichte cognitieve training voor artsen
Toegepaste aandachtgerichte cognitieve training voor artsen - Mindfulness integreren in de medische praktijk voor meer rust, veerkracht en effectiviteit in relatie met jezelf, je patiënten en je collega’s De arts houdt van zijn vak, blijkt uit onderzoek. Maar ook blijkt, dat hij stress en een hoge werkdruk ervaart. Er is een duidelijk verband tussen (on-)welbevinden van een arts en professioneel functioneren. Mindfulness...Prijzen
Beroepen
Competenties
Omschrijving
Toegepaste aandachtgerichte cognitieve training voor artsen - Mindfulness integreren in de medische praktijk voor meer rust, veerkracht en effectiviteit in relatie met jezelf, je patiënten en je collega’s
De arts houdt van zijn vak, blijkt uit onderzoek. Maar ook blijkt, dat hij stress en een hoge werkdruk ervaart. Er is een duidelijk verband tussen (on-)welbevinden van een arts en professioneel functioneren.
Mindfulness is het bewust aandacht brengen naar de huidige ervaring met een open en niet-kritische blikMindfulness vermindert stress en kan burnout helpen voorkomen. Het vergroot de veerkracht en verhoogt de kwaliteit van werk en leven. Door bewust met de aandacht te leren schakelen ontwikkel je meer effectiviteit in werk en de rest van je leven. Je hebt meer plezier. Je leert van moment tot moment aandachtiger te zijn, waardoor fouten verminderen en efficiëntie vergroot, maar je er ook met onverdeelde aandacht voor een ander kunt zijn, waardoor contact met patienten en collega’s soepeler verloopt . Daarnaast leer je in deze training wat mindfulness als interventie bij verschillende aandoeningen kan betekenen.
De training bestaat uit 7 dagdelen en 2 workshopdagen.
Tijdens de dagdelen volg je grotendeels de geprotocolleerde aandachttraining, zoals ook wordt aangeboden aan patiënten (MBSR/MBCT). In deze training is het cursusmateriaal en de inhoud van de oefeningen zo aangepast dat het direct praktisch toepasbaar is in de dagelijkse leef- en werkomgeving van de arts. Er is extra aandacht voor de wetenschappelijke achtergrond van mindfulness.
De workshopdagen worden gebruikt voor theoretische verdieping, oefening en reflectie op de werkpraktijk .
Doelstellingen van deze training:
Mindful communiceren met patiënt. Deep listening, luisteren met compassie en presentie zodat patiënt en diens systeem zich echt gehoord en gezien voelen.
Persoonlijk Leiderschap, ontwikkelen van mentale veerkracht (minder meegesleept worden, je vitaler voelen, beter slapen, meer balans tussen privé en werk) door de aandacht te leren schakelen tussen: soms heel gericht en geconcentreerd en soms heel breed om overzicht te houden.
Mindful Leiderschap. Doelmatig en effectief communiceren met collega’s door middel van deep listening technieken. Tijd nemen voor reflectie, zo ontwikkel je sociale en emotionele intelligentie om beter te luisteren en te communiceren in gesprekken en vergaderingen. En daarmee succesvoller te zijn in het werken met collega’s en teams.
Leren herkennen en erkennen van automatische gedachten en gedragspatronen in stressvolle situaties die zich voordoen binnen het werk en deze te leren doorbreken zodat een bewuste respons gegeven kan worden.
Leren omgaan met het maken van fouten, werken onder tijdsdruk en omgaan met hoge eisen ten aanzien van eigen handelen en de eisen die gesteld worden door de werkomgeving/collega’s/ziekenhuis/zorgverzekeraars/etc zodat dit het beroepsmatig functioneren niet negatief beïnvloedt.
Herkennen en erkennen van eigen grenzen, bewuste keuzes kunnen maken ten aanzien van work/life balance. Voorkomen van burn-out en compassion fatigue.
Vergroten van kennis van de aandachtgerichte benadering en hoe deze zich verhoudt tot andere therapeutische stromingen. Inzicht in de therapeutische mogelijkheden, indicaties en contra-indicaties en verwijzingsmogelijkheden van aandachtgerichte cognitieve gedragstherapie.
Uitgebreide informatie voor de deelnemers: http://centrumvoormindfulness.nl/gezondheid-zorg/mindfulness-huisarts