Seminar “Het motiveren van cliënten met een dwangstoornis voor behandeling”
Dwangklachten (obsessief-compulsieve stoornis) komen regelmatig voor onder de Nederlandse bevolking. Een dwangstoornis is de vierde meest voorkomende psychische stoornis in Nederland (na depressie, alcoholmisbruik en sociale fobie). Veel cliënten met dwangklachten bezoeken regelmatig een huisarts of vallen als gevolg deze klachten uit op het werk. Tijdens het gesprek met de huisarts of bedrijfsarts komen wel de gevolgen of symptomen van een...Prijzen
Beroepen
Competenties
Omschrijving
Dwangklachten (obsessief-compulsieve stoornis) komen regelmatig voor onder de Nederlandse bevolking. Een dwangstoornis is de vierde meest voorkomende psychische stoornis in Nederland (na depressie, alcoholmisbruik en sociale fobie).
Veel cliënten met dwangklachten bezoeken regelmatig een huisarts of vallen als gevolg deze klachten uit op het werk. Tijdens het gesprek met de huisarts of bedrijfsarts komen wel de gevolgen of symptomen van een dwangstoornis te sprake, maar de oorzaak van deze klachten, de dwangstoornis zelf, wordt vaak niet als zodanig herkend of niet besproken.
Een gespreksmethodiek die de huisarts/POH GZZ of bedrijfsarts kan gebruiken om de mogelijke aanwezigheid van dwang op een patiëntvriendelijke manier te bespreken en de cliënt vervolgens te motiveren voor adequate behandeling is Motiverende Gespreksvoering.
In deze workshop worden een aantal onderwerpen besproken. Naast een korte uitleg over dwang en differentiaal diagnostiek van deze stoornis staat vooral het motiveren van cliënten met een dwangstoornis voor behandeling centraal. In verschillende werkvormen wordt deze gespreksmethodiek geoefend bij cliënten waarbij mogelijk sprake is van een dwangstoornis.
Programma
Dagvoorzitter: drs. Robin Driessen
17.00 Ontvangst & koffie/thee en broodje
17.45 Welkom en introductie – Drs. Robin Driessen
17.50 Ervaringen uit de praktijk met de behandeling van dwang
18.00 Obsessief-compulsieve stoornissen (dwang) – Dr. Maarten Merkx
18.30 Motiverende Gespreksvoering bij cliënten met een dwangstoornis – Dr. Maarten Merkx
19.30 Pauze
19.45 Vervolg Motiverende Gespreksvoering bij cliënten met een dwangstoornis
21.00 Evaluatie & afsluiting