E-learning - Tractus respiratorius
Prijzen
Beroepen
Het ademhalingsstelsel transporteert zuurstof door het bloed naar alle organen in het menselijk lichaam. Het zorgt voor de opname van zuurstof in het bloed en de uitscheiding van afvalstoffen van de verbranding van glucose, CO2 en waterdamp uit het menselijk lichaam. Voor een beter begrip van ziektebeelden omtrent het ademhalingsstelsel is basale kennis van de functies en de bouw onmisbaar.
De theorie begint met het benoemen van de hoofdfuncties van de ademhaling, zoals de opname van O2 en de uitscheiding van H2O en CO2. Daarna worden de organen en structuren benoemd die een rol spelen bij de ademhaling. Er wordt bijvoorbeeld ingegaan op de bovenste luchtwegen (nasofarynx, orofarynx en farynx), de onderste luchtwegen (trachea en bifurcatie), de bronchiaalboom, de longen en longkwabben, de luchtwegen, thoraxholte en het ademcentrum.
In een volgend theoriegedeelte staat de ademhalingsregulatie centraal. Hierin wordt onder andere de rol van het ademcentrum omschreven, de invloed van CO en de zuurgraad (pH), de fasen van de ademhalingscyclus, de spieracties, het vergroten van de thoraxholte en de gasuitwisseling.
De module sluit af met een toets, waarmee je de opgedane kennis kunt testen. Je kunt deze één keer herkansen.