Basismodule 1: Introductie in de presentie
In deze module wordt, naast een algemene inleiding in de grondslagen van presentie, onder andere ingegaan op relationeel werken, exposure, waarneming, leefwereldaansluiting, ‘erbij blijven’ en praktische wijsheid. Het geheel vormt een grondige kennismaking met presentie als theorie en als benadering.Prijzen
Beroepen
Competenties
Sprekers
Yvon van Noort
Docent
Doelen
De module beoogt dat deelnemers de theorie van de presentie op een zodanig niveau begrijpen dat zij hun eigen praktijk en die van anderen kunnen doordenken vanuit het gezichtspunt van presentie.
PRESENTIEBEOEFENING
In de presentiebeoefening wordt er gestreefd naar ‘er zijn met’ en zo ook ‘er zijn voor’ de kwetsbare ander die aangewezen is op professionele hulp en steun van bijvoorbeeld maatschappelijk werkers, verpleegkundigen en verzorgenden, verslavingsdeskundigen, geestelijk verzorgenden, jongerenwerkers, jeugdzorg, artsen, psychiaters etc.
Dat gebeurt allereerst door aan te sluiten bij en af te stemmen op de leefwereld en levensloop van de ander. En daarnaast door het aangaan van een relatie die de ander goed doet én die richting geeft aan de gezochte hulp en steun. Presentie biedt hulp, steun en zorg door echte bekommernis die het verhaal en het leven van de ander helpt te verstaan en verder te brengen. Ze geeft de hulpzoekende daarbij de erkenning en steun dat h/zij voluit in tel is, geëerd wordt en een maatschappelijke positie mag innemen. Presentie bevordert dat de ander tevoorschijn kan komen en het beste van zijn of haar mogelijkheden waar kan maken. Daarbij wordt niemand afgeschreven of verlaten. Vaak wordt presentie gekenmerkt door een voorzichtige en aandachtige traagheid van werken. Zo komt er ruimte voor wat zich niet laat maken of afdwingen. Daarbij durft presentie te verdragen wat niet kan en blijft ze ook bij dat wat niet goed komt.
De presentiebeoefenaar biedt behalve de eigen (professionele) expertise en competenties ook zichzelf aan. Dat gebeurt transparant en methodisch. De presentiebeoefening start vanuit een latende modus. Dat betekent: de tijd nemen om goed te kijken, niet te snel oordelen of een diagnose stellen, een open mind houden. Maar uiteindelijk is presentie een praktische en professionele manier van doen die de nodige competenties vraagt. Daarin gaan menslievende zorg (zoals Annelies van Heijst dat noemt) en hoogwaardige vakbekwaamheid hand in hand. Het is een manier van doen die vraagt om gevoel voor subtiliteit, vakmanschap, praktische wijsheid en liefdevolle trouw.