This course is expired

SI bij ouderen en mensen met dementie

SIsensorische informatieverwerkingouderendementiealzheimer

De cursus is bedoeld voor paramedici, en andere belangstellenden (minimaal HBO geschoold) om de uitgangspunten van de Sensorische Informatieverwerking toe te passen in hun begeleiding.

31st Jan 2022
09:00 - 17:00
1750
44-85 Points
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prices

Regular € 1750
Includes : certificering, koffie, thee en een lunch

Professions

Apothekersassistent
Date unknown
85 Points
KABIZ
Contactlens specialist
Date unknown
85 Points
KABIZ
Doktersassistent
Date unknown
85 Points
KABIZ
Ergotherapeut
Date unknown
85 Points
EN
Farmaceutisch Consulent
Date unknown
85 Points
KABIZ
Description

Sensorische Informatieverwerking is de samenwerking tussen onze zintuigen en doelgericht bewegen; anders gezegd tussen onze manier van waarnemen en ons handelen. Onze zintuigen hebben twee taken: waarschuwen voor gevaar en ons van informatie voorzien. Zolang onze zintuigen vooral bezig zijn met het waarschuwen voor gevaar kunnen ze ons niet gelijktijdig van informatie voorzien. Het is dan moeilijk om informatie op te nemen, iets te leren en te onthouden of de aandacht bij het ‘werk’ te houden. Dit gedrag is er vaak de oorzaak van dat we problemen ondervinden, dat we niet meer kunnen handelen zoals we willen en zo het plezier verliezen in onze bezigheden.


Maar hoe werkt dit wanneer we ouder worden? Wanneer men ouder wordt, gaan een aantal zintuigen in kwaliteit achteruit. We zien minder goed, we horen minder goed en alles gaat wat trager. Het doelgericht bewegen wordt daardoor ook anders. Wanneer sprake is van dementie, is de prikkelverwerking weer anders, valt de remming vanuit de cognitie (deels)weg en kan er sprake zijn van ongeremd gedrag. Tevens zie je vaak dat mensen dan juist gaan overstemmen, wanneer bepaalde prikkels te veel worden. (Het zelfregulerend vermogen wordt minder.) Bijvoorbeeld roepgedrag komt voor om andere geluiden buiten te sluiten, geluiden die de mensen niet meer aankunnen of kunnen plaatsen.


Doel van de cursus

De cursus is bedoeld voor paramedici, en andere belangstellenden (minimaal HBO geschoold) om de uitgangspunten van de Sensorische Informatieverwerking toe te passen in hun begeleiding. Om gerichte adviezen te kunnen geven aan teamleden, omtrent de verwerking van zintuigprikkels in hun werk binnen de ouderenzorg. De nadruk ligt op de invloed van de verwerking van zintuigprikkels, op het doelgericht handelen en op de manier waarop de verwerking van zintuigprikkels te beïnvloeden is.


EstaSI Trainingen

EstaSI biedt diverse post HBO opleidingen aan op het gebied van Sensorische Informatieverwerking, aan paramedici ((kinder)fysiotherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten en oefentherapeuten) werkzaam met kinderen, kinderen of volwassenen in de VG sector en ouderen of dementerenden. Daarnaast bieden wij opleidingen aan voor mensen, anders opgeleid dan paramedisch, maar tevens werkzaam met dezelfde doelgroepen (o.a. onderwijs, orthopedagogen, groeps(bege)leiders in instellingen/ verpleeghuizen, (kinder) artsen, etc).
info@estasi.nl
0630130565
44, Julianalaan, Ermelo, 3851RD