Deze cursus is verlopen

Gratis Webinar COVID-19 - 3 juni 2020 (7)

covid-19covidcovid 19testbeleidtesten

Woensdag 3 juni hebben NHG, LHV en MedischeScholing.nl een webinar georganiseerd met als thema het nieuwe testbeleid in samenwerking met de GGD. Ook behandelen we het thema ‘trombo-embolieën bij COVID-19’ en de plaats van antistolling hierbij in de eerste lijn. Ten slotte wordt de nieuwe leidraad ‘Nazorg voor patiënten met COVID-19’ besproken en de plaats van serologische testen bij het bepalen van nazorg. Vanaf 1 juni zijn er nieuwe maatregelen van kracht, zo is er bijvoorbeeld een nieuw testbeleid. Dit brengt veel (logistieke) vragen met zich mee voor de huisartsenpraktijk en daarbuiten. Wat is de betrokkenheid van de huisarts wanneer de GGD in een ‘teststraat’ patiënten positief test? Welke rol krijgt de huisarts in dit geheel en wie organiseert de follow-up van deze patiënten? Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid en CEO van GGD Hollands Midden, vertelt over het nieuwe testbeleid en beantwoordt vragen vanuit het werkveld van huisartsen. Het beleid rondom bron- en contactopsporing bij positief getest patiënten wordt ook toegelicht. Het doel is om samen na te denken over een zo goed mogelijke samenwerking tussen de GGD en huisartsen op landelijk niveau.

Gratis
1 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Gratis

Beroepen

Anesthesioloog
29 May 2020
04 May 2023
1 Punten
ABAN
Apothekersassistent
29 May 2020
04 May 2023
1 Punten
KABIZ
Arts
29 May 2020
04 May 2023
1 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
29 May 2020
04 May 2023
1 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
29 May 2020
04 May 2023
1 Punten
ABAN

Competenties

Medische handelen 30 %
Kennis en wetenschap 40 %
Maatschappelijk handelen en preventie 30 %
Omschrijving

Let op: dit webinar is niet meer geaccrediteerd, het is dus niet meer mogelijk om accreditatiepunten te ontvangen voor dit webinar.

Wat is de rol van trombo-embolieën in de acute fase bij een patiënt met COVID-19? Wat zijn de langetermijneffecten hiervan in de herstelfase? En hoe te handelen bij een verhoogd risico op trombo-embolische complicaties? Moeten we toch kiezen om in de eerste lijn langer laagmoleculaire heparine te spuiten? Geert-Jan Geersing, huisarts en onderzoeker (associate professor) op het gebied van trombose en antistolling door de huisarts, zal zijn kennis omtrent de pathofysiologie bij trombotische processen delen en enkele praktische adviezen meegeven vanuit de nieuwe leidraad voor huisartsen.

Naast patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis is er ook een grote groep verdachte of bewezen coronapatiënten die niet zijn opgenomen. Met welke langetermijnproblemen kan deze groep te maken hebben? De organisatie van nazorg en begeleiding van het herstel van patiënten verschilt per situatie. Cunigonda Hol, huisarts, deelt haar ervaringen met herstellende patiënten en reflecteert daarbij ook op de leidraad ‘Nazorg voor patiënten met COVID-19’. Hoe verhoudt chronische vermoeidheid zich tot doorgemaakte COVID-19 en wat is de rol van serologische testen hierbij? Masja Loogman, huisarts, vertelt over de rol van nieuwe serologische testen rondom nazorg bij COVID-19 en de plaats hiervan in de huisartsenpraktijk.


Sprekers

  • Patrick Bindels (presentator) is hoogleraar en hoofd van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC.
  • Tjalling Leenstra is arts Maatschappij en gezondheid en epidemioloog GGD.
  • Geert-Jan Geersing is huisarts en onderzoeker (associate professor).
  • Cunigonda Hol is huisarts.
  • Masja Loogman is huisarts en wetenschappelijk medewerker NHG.



Het webinar is onderdeel van een reeks die op initiatief van MedischeScholing.nl, LHV en NHG is ontwikkeld. Vanwege de grote behoefte aan actuele informatie over COVID-19 bij huisartsen is, in samenwerking met InEen, Huisarts van de Toekomst en VPH, besloten om voorlopig vervolg aan de webinars te geven.

Alle webinars zijn gratis en geaccrediteerd voor alle artsen, physician assistants, praktijkondersteuners, doktersassistenten en praktijkmanagers. De webinars zijn live te volgen, maar ook terug te kijken waar en wanneer het u uitkomt via corona.medischescholing.nl.

Met behulp van uw BIG-nummer registreert u zich bij MedischeScholing.nl. Heeft u geen BIG-nummer maar bent u wel zorgverlener? Vul dan bij uw aanmelding via MedischeScholing.nl uw functie en registratienummer in om toegang te krijgen.

Om zo goed mogelijk te monitoren wat er speelt in de praktijk tijdens de coronacrisis, wordt er gewerkt met een vragensysteem. Dit is niet alleen voor het webinar, maar ook voor de beleidsmakers noodzakelijk om snel in te kunnen spelen op vragen uit het werkveld.


MedischeScholing