Rouwbegeleiding
Hoe help je iemand die rouw of verlies slecht verwerkt? In deze cursus leer je technieken waarmee je het rouwproces kunt verdiepen, intensiveren of bijsturen. Je gaat daarvoor uit van het natuurlijke, zelfgenezende proces van rouw, dat je leert herkennen en ondersteunen. Zo kun je je cliënten helpen hun gevoelens op een gezonde manier te verwerken en uiteindelijk de draad van het leven weer op te pakken.
Prices
Date and Location
Professions
Speakers
drs. Joany Spierings
Docent
Joany Spierings is Gz-psycholoog/psychotherapeut. Zij is werkzaam als teamleider Trauma binnen de afdeling Persoonlijkheidsstoornissen en Traumagerelateerde Stoornissen bij GGZ Oost Brabant. Zij is tevens is behandelcoördinator ambulante & deeltijd behandeling trauma. Joany is al meer dan 40 jaar werkzaam in de ggz en geeft daarnaast workshops en cursussen op het gebied van complex trauma en gecompliceerde rouw in vele landen binnen en buiten Europa.
In ieder mensenleven is pijn onvermijdelijk en zonder verlies bestaat er geen groei. Maar bij sommige mensen komt de klap extra hard aan of ze worden wel heel erg op de proef gesteld: wanneer je het toch al niet zo breed hebt, weegt verlies des te zwaarder. Niet of slecht verwerkt verlies betekent wanhoop, verslagenheid, moedeloosheid en depressie. Vaak is het toch mogelijk de cliënt te helpen om (enigszins) vrede te sluiten met het verlies of om het rouwproces te ondersteunen. In de cursus worden een aantal interventies en behandeltechnieken besproken en geoefend om de cliënt in het rouwproces verder te helpen, zoals rituelen, schrijfopdrachten, twee-stoelen-techniek en tekenen.
De eerste lesdag staat in het teken van de 'normale' rouw: welke fasen kent een rouwproces, welke rouwtaken zijn daaraan verbonden voor de cliënt en wat kan de hulpverlener daarbij aanreiken? Tijdens de tweede dag komen de verschillende behandeltechnieken aan de orde en is er daarnaast ruimte voor eigen casuïstiek.