eHealth en zelfmanagement

ehealthtoepassenprivacybeoordelenzelfmanagementmhealthinformatiebegeleiding

Het begrip eHealth duikt overal op. Internettechnologie, medische apps en inzet van mobiele devices kunnen ons helpen om de zorg beter, efficiënter en effectiever te organiseren. Met de toenemende zorgvraag van onder andere chronisch zieken moet eHealth een oplossing zijn om patiënten meer de regie in eigen hand te geven. Maar wat is eHealth dan precies en hoe kunt u het toepassen in uw praktijk? Wat zijn de mogelijkheden en met welke wettelijke, ethische, financiële en informatiebeveiligings-aspecten dient u rekening te houden. En hoe zorgt u voor een succesvolle implementatie?

2nd Sep 2024
09:00 - 12:00
1765
20 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Regulier € 1765

Datum en locatie

02 Sep 2024
09:00
12:00
Online

Beroepen

Anesthesioloog
17 Apr 2023
13 Apr 2025
20 Punten
ABAN
Arts
17 Apr 2023
13 Apr 2025
20 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
17 Apr 2023
13 Apr 2025
20 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
17 Apr 2023
13 Apr 2025
20 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
17 Apr 2023
13 Apr 2025
20 Punten
ABAN
Omschrijving

De master Health Informatics van de afdeling Klinische Informatiekunde in het AMC biedt antwoord op dit soort vragen tijdens de onderwijs module eHealth en zelfmanagement. Gedurende twaalf weken maakt u kennis met de wereld van eHealth. Vervolgens werkt u, gebruikmakend van theoretische kaders en methoden, een eHealth concept uit bestaande uit o.a. een stakeholderanalyse, procesontwerp en business case.

Ter afsluiting van de module wordt een eigen plan van aanpak opgesteld voor een eHealth toepassing in de eigen praktijk. Het studiemateriaal is o.a. gebaseerd op een reeks praktijkvoorbeelden, beleidsdocumenten en academische theorieën en wetenschappelijke studies. De module eHealth is in deeltijd en geheel via e-learning te volgen.

In deze module leert u:

• Het kennen en analyseren van de toepassingsmogelijkheden van eHealth en zelfmanagement 

• Het kritisch beoordelen van een eHealth/zelfmanagement toepassing op geschiktheid ter aanvulling op reguliere zorg

• Het opstellen van een voorstel voor een eHealth toepassing (incl oa pakket van eisen, financiering, business case)

• Het bevorderen van de acceptatie en vergroten van de kans op een succesvolle implementatie van een eHealth toepassing

Manier van werken en docenten

De module eHealth en zelfmanagement is geheel via e-learning te volgen. Daarmee kunt u zelf het tempo bepalen voor het bestuderen van de theorie, daarnaast werkt u zowel individueel als in groepen aan opdrachten volgens vaste deadlines. De module wordt afgesloten met een kennistoets en met het schrijven van een paper waarin u de opgedane kennis toepast op een casus uit uw eigen praktijkomgeving. De lesstof is Nederlands- en Engelstalig. De aangeboden literatuur voornamelijk Engelstalig. De studielast voor de gehele module ligt rond de 12 uur in de week.

De module eHealth en zelfmanagement wordt gegeven door docenten van de afdeling Klinische Informatiekunde in het AMC en een aantal gastdocenten. Zij hebben vele jaren ervaring binnen wetenschappelijk onderzoek en academisch onderwijs op het gebied van eHealth en zelfmanagement en zijn betrokken bij tal van eHealth implementaties in de praktijk.

Data en kosten

Start: Maandag 2 september 2024 (inschrijven bij voorkeur uiterlijk 26 augustus 2024) Tentamen: Donderdag 28 november 2024 (herkansing donderdag 3 juli 2025)

Duur: 12 studieweken

Kosten: € 1765 (in 2023 50% korting voor medewerkers AMC/VUmc, vanaf 2024 25% korting)

Accreditatie ABAN: 20 punten (cluster 1, 2 en 3). Lees hier meer over de voorwaarden.

Literatuur (deze dient u zelf aan te schaffen): geen

Health Informatics - Amsterdam UMC

Goede informatieverwerking in de zorg is onmisbaar en van levensbelang. Met een toenemende vraag naar eHealth-toepassingen van patiënten en een groeiend aanbod van ICT-oplossingen verandert het zorglandschap snel. De opleiding Health Informatics bereidt zorgverleners voor op een toekomst met ICT. Het is de eerste online masteropleiding voor zorginformatica in Nederland.