Deze cursus is verlopen

De bekkenbodem, punt van aandacht tijdens zwangerschap en bevalling

zwangerschapBekkenbodembekkengynaecologenbevallingverloskundeverloskundige

Goede kennis van de bekkenbodem is onmisbaar binnen de verloskunde. Wilt u zwangeren beter informeren over welke bekkenbodemklachten in de zwangerschap of na de bevalling op kunnen treden? Meld u dan aan voor de cursus ‘De bekkenbodem, punt van aandacht tijdens zwangerschap en bevalling’, op vrijdag 27 oktober 2023 in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

585 - 650
5 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prijzen

Variabel € 585 - 650

Beroepen

Physician Assistant
5 Punten
NAPA
Verloskundigen
5 Punten
KNOV

Sprekers

Drs. J.V.S. van der Does

Docent

dr. J.W. de Leeuw

Docent

Drs. M. Mous

Docent

Prof. dr. M.C. de Ruiter

Docent

Programma

Omschrijving

In deze Boerhaave cursus worden eerste- en tweedelijns verloskundigen en eerstejaars AIOS Gynaecologie samen getraind. De kennis uit deze training kan direct worden toegepast in de praktijk. Door extra aandacht voor de bekkenbodem tijdens de bevalling kan er soms schade worden voorkomen of anders optimaal worden hersteld.


De cursus wordt gegeven door gynaecologen met de bekkenbodem als aandachtsgebied, in samenwerking met tweedelijnsverloskundigen. Hoogleraar anatomie Marco de Ruiter sluit aan om de anatomie van de bekkenbodem te onderwijzen.


Gevolgen van zwangerschap op de bekkenbodem

In het programma is veel aandacht voor de anatomie van de bekkenbodem. Gekeken wordt naar de lange termijn effecten van zwangerschap op de bekkenbodem. Ook is er aandacht voor wat er gebeurt met de bekkenbodem tijdens de bevalling. 


Tijdens de training wordt besproken hoe u na de bevalling het perineum kan beoordelen en hoe dit hersteld kan worden bij een ruptuur of episiotomie. Naast de theoriesessies bekijkt u op de snijzaal preparaten ter verduidelijking van de anatomie. Samen met de andere cursisten oefent u met hechten op kunststof en dierlijk materiaal. 

Boerhaave Nascholing

Boerhaave Nascholing is er voor medisch- en zorgprofessionals die altijd doorgaan met leren. Als onderdeel van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bieden wij kwalitatieve en geaccrediteerde nascholing aan. De leerstof uit onze cursussen kunt u als huisarts of medisch specialist direct in de praktijk toepassen.
boerhaavenascholing@lumc.nl
0715268500
10, Rijnsburgerweg, Leiden, 2333AA