Deze cursus is verlopen

Angst- en dwangstoornissen: heeft u er zicht op?

Als lichaam en geest steeds in de gevaarstand staan
verzekeringsartsbedrijfsartsmediatorrechteradvocaatjuridische ondersteuningSMV

Tijdens deze cursus wordt u bijgepraat over alle aspecten van angst- en dwangstoornissen. Aan de hand van beeldmateriaal leert u over diagnostiek, waarbij stilgestaan wordt bij de speciële anamnese en de vraag hoe je, bij co-morbiditeit, de ‘hoofdstoornis’ bepaalt. Verder hoort u alles over nieuwe behandelmogelijkheden, waarbij ook het omgaan met langdurig antidepressiva-gebruik aan de orde komt.

395
4 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 395

Beroepen

Arts beleid en advies KNMG
07 Jul 2022
07 Jul 2023
4 Punten
ABSG
Arts indicatie en advies KNMG
07 Jul 2022
07 Jul 2023
4 Punten
ABSG
Arts infectiebestrijding KNMG
07 Jul 2022
07 Jul 2023
4 Punten
ABSG
Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde KNMG
07 Jul 2022
07 Jul 2023
4 Punten
ABSG
Arts maatschappij en gezondheid
07 Jul 2022
07 Jul 2023
4 Punten
ABSG
Omschrijving

Accreditatie

Kijk voor de meest actuele èn volledige informatie betreffende de accreditatie van deze bijeenkomst op: https://www.scem.nl/agenda. De informatie op onze website is te allen tijde leidend.


Maatschappelijke gevolgen

Angst- en dwangstoornissen horen tot de meest voorkomende psychische aandoeningen in de bevolking. Zij ontstaan relatief vroeg in de levensloop en neigen tot chroniciteit. Mensen met deze klachten kunnen vaak opleidingen niet afmaken, functioneren onder hun niveau en hebben een hoog ziekteverzuim. De somatische klachten waarmee deze groep stoornissen gepaard gaat, veroorzaken veel medische consumptie. De directe en indirecte kosten voor de samenleving zijn dus hoog.


Inhoud

Doordat angst- en dwangstoornissen vaak voorkomen met andere psychische aandoeningen, zoals stemmingsstoornissen en afhankelijkheid van alcohol en drugs, is er in de praktijk niet altijd goed zicht op deze aandoeningen.


Tijdens deze cursus praat psychiater prof.dr. Ton van Balkom u daarom bij over alle aspecten van angst- en dwangstoornissen.

  • Aan de hand van beeldmateriaal leert u over diagnostiek, waarbij stilgestaan wordt bij de speciële anamnese en de vraag hoe je, bij co-morbiditeit, de ‘hoofdstoornis’ bepaalt.
  • U hoort alles over nieuwe behandelmogelijkheden van deze groep aandoeningen, waarbij ook het omgaan met langdurig antidepressiva-gebruik aan de orde komt. Is dit een probleem in Nederland of denken we dat maar?
  • Natuurlijk bespreken we de Zorgstandaard Angstklachten en Angststoornissen, en besteden we aandacht aan de hulp die de patiëntenvereniging kan bieden bij ondersteuning en psycho-educatie.


Casuïstiek

Deze middag biedt u inzicht, praktische informatie, duidelijke voorbeelden en veel ruimte om eigen casuïstiek in te brengen.


Docent

Prof.dr. A.J.L.M. van Balkom • hoogleraar Evidence-based Psychiatrie, Amsterdam UMC locatie VUmc; GGZ inGeest, Amsterdam

SCEM

Wij willen professionals helpen de zorg te verbeteren. En daarom ontwikkelen en organiseren we (na)scholingsprogramma’s. Programma’s die je terugvoeren naar de gemeenschappelijk kern waarin we elkaar vinden; namelijk de patiënt. Geïnteresseerd in onze nascholingen, vul het formulier Houd mij op de hoogte in op www.scem.nl
scem@scem.nl
0345576642
6, Brenkmanweg, Culemborg, 4105DH