Klinische chemie: Hematologie en ontsteking

klinische chemiehematologieontstekinginflammatiehematologischbloedtrombosehemostase

De nascholing Hematologie en ontsteking behandelt de functie van de verschillende bloedcellen en de diagnostiek van afwijkingen van het bloedbeeld. De docent gaat in op de (patho)fysiologie van hemostase en trombose. U leert welke geneesmiddelen invloed hebben op de hemostase en welke middelen kunnen leiden tot afwijkingen in het bloedbeeld. Ook komt de diagnostiek van ontstekingen met bijbehorende markers aan de orde.

16th Sep 2021
12:30 - 17:00
240
4 Points
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prices

Regular € 240

Date and Location

16 Sep 2021
12:30
17:00
BCN Utrecht
Utrecht
Daltonlaan, 100

Professions

Apotheker - Openbare Farmacie
Date unknown
4 Points
OA
Apotheker
Date unknown
4 Points
OA, ZA, ZA
Apotheker - Ziekenhuisapotheker
Date unknown
4 Points
ZA

Skills

Medische handelen 60 %
Kennis en wetenschap 40 %

Goals

De (patho)fysiologie van trombose en hemostase.
De farmacologische en farmacodynamische werking van farmaca die ingrijpen in de hemostase.
De fysiologie en functie van bloedcellen, afwijkingen van het bloed, de bloedvormende organen en lymfeklieren en diagnostiek naar deze afwijkingen.
De biochemie en diagnostiek van inflammatie/ontsteking en diagnostiek.

Program

Description

Inzicht in de laboratoriumuitslagen zijn voor zowel de ziekenhuisapotheker als de openbaar apotheker van groot belang. Laboratoriumwaarden kunnen belangrijk zijn bij start van de farmacotherapie, bij de medicatiebewaking en voor het monitoren van de behandeling. Een gedegen kennis van de klinische chemie en het kunnen interpreteren van laboratoriumuitslagen is daarbij essentieel.


In het beenmerg worden alle bloedcellen van het menselijk lichaam geproduceerd. De erytrocyten (rode bloedcellen), leukocyten (witte bloedcellen) en trombocyten (bloedplaatjes) hebben elk een specifieke functie. De nascholing Hematologie en ontsteking besteedt aandacht aan de diagnostiek van bloedcelafwijkingen, in het bijzonder de bloedcelafwijkingen als gevolg van geneesmiddelen.


De docent gaat kort in op diagnostiek van ontsteking. De nadruk ligt daarbij op de ontstekingmarkers CRP (C-reactive protein) en bezinking (BSE) en de rol van deze markers bij de behandeling van een ontsteking. Bij de onderdelen hemostase en trombose komt de pathofysiologie van de stollingsafwijkingen aan de orde. De nascholing besteedt specifiek aandacht aan de invloed van geneesmiddelen op de hemostase en trombose. Daarnaast komt laboratoriummonitoring van antistollingstherapie aan de orde. Aan de hand van casuïstiek wordt een link gelegd met de dagelijkse praktijk.

 

Na afloop van de nascholing kunt u het geleerde meteen toepassen in uw eigen praktijk.

PAOFarmacie

info@paofarmacie.nl
0303040100
31, Rembrandtlaan, Bilthoven, 3723BG