Klinische chemie: Bloedgassen, nierfunctie en elektrolyten

chemieklinische chemiebloedgassenbloedgaselektrolytengfr

De nascholing Nierfunctie, diagnostiek en bloedgassen behandelt de laboratoriumwaarden en formules voor de schatting van de nierfunctie. De docent gaat ook in op de handhaving van het zuurbase-evenwicht in het bloed. Na het volgen van deze nascholing bent u in staat om de nierfunctie van een patiënt te interpreteren en een juiste aanpassing van de dosering of een alternatief geneesmiddel voor te stellen. Ook heeft u kennis van de fysiologie van weefseloxygenatie en zuur-base homeostase en de meest voorkomende verstoringen daarvan. Tenslotte heeft u weet van de effecten van afwijkingen in nierfunctie en/of zuur-base homeostase op de water- en zouthuishouding van een patiënt.

Op aanvraag
In aanvraag
Reguliere nascholing
Incompany

Prijzen

Op aanvraag

Beroepen

Apotheker
4 Punten
OA, ZA
Apotheker - Openbare Farmacie
4 Punten
OA
Apotheker - Ziekenhuisapotheker
4 Punten
ZA

Competenties

Medische handelen 60 %
Kennis en wetenschap 40 %

Doelen

De nierfunctie van een patiënt interpreteren door gebruik te maken van verschillende klinische chemische parameters.
De GFR (glomerulaire filtratiesnelheid) en creatinine klaring eenvoudig schatten met gebruikmaking van onderandere het plasma creatinine.
De beperkingen benoemen van een aantal klinische chemische testen en formules voor schatting van de nierfunctie.
Afwijkingen in water- en zouthuishouding interpreteren in het licht van een verminderde nierfunctie.
Bloedgaswaarden en laboratoriumuitslagen met betrekking tot de zuur-base homeostase interpreteren.
U heeft kennis van de fysiologie van weefseloxygenatie en zuur-base homeostase.
U heeft kennis van de meest voorkomende verstoringen van weefseloxygenatie en/of zuur-base homeostase.
Omschrijving

Inzicht in de laboratoriumuitslagen zijn voor zowel de ziekenhuisapotheker als de openbaar apotheker van groot belang. Laboratoriumwaarden kunnen belangrijk zijn bij start van de farmacotherapie, bij de medicatiebewaking en voor het monitoren van de behandeling. Een gedegen kennis van de klinische chemie en het kunnen interpreteren van laboratoriumuitslagen is daarbij essentieel.


Nierfunctie

Het HARM-onderzoek (Hospital Admissions Related to Medication) heeft aangetoond dat een verminderde nierfunctie een onafhankelijke risicofactor is voor ziekenhuisopname. Artsen, apothekers en laboratoria werken daarom op steeds meer plaatsen samen om de medicatiebewaking bij een verminderde nierfunctie door uitwisseling van gegevens te verbeteren. De apotheker kan op basis van de nierfunctie een dosering aanpassen of een alternatief geneesmiddel voorstellen. Een juiste interpretatie van de nierfunctie is daarbij essentieel. Voor het schatten van de nierfunctie zijn hierbij verschillende klinisch chemische parameters en formules bruikbaar. In de nascholing Bloedgassen, nierfunctie en elektrolyten leert u hoe u deze parameters kunt gebruiken en welke formules voor schatting van de glomerulair filtration rate u in welke situatie kunt gebruiken. Tevens wordt stilgestaan bij de rol van de nierfunctie op de water- en zouthuishouding en hoe dit tot uitdrukking komt bij een individuele patent met een verminderde nierfunctie.


Bloedgassen

Het aanvoeren van zuurstof en het afvoeren van koolzuurgas is essentieel voor het functioneren van alle weefsels. De longen en bloedsomloop leveren hier een belangrijke bijdrage aan. Het handhaven van de zuurgraad rondom de fysiologische pH van 7,4 is ook essentieel. Het bufferpaar koolzuurgas en bicarbonaat spelen daarbij een belangrijke rol. Ook het afblazen van koolzuurgas via de longen en de uitscheiding van zuur (ammonium) via de nieren is hierbij betrokken. In deze nascholing wordt de fysiologie van bloedgassen en het zuur-base evenwicht besproken. Veel voorkomende stoornissen in deze homeostase komen ook aan de orde. Na een theoretisch gedeelte wordt de problematiek geïllustreerd met interactieve casuïstiek met een extra accent op intoxicaties.


Onder andere aan de hand van casuïstiek wordt een link gelegd met de dagelijkse praktijk. 


Na afloop van de nascholing kunt u het geleerde meteen toepassen in uw eigen praktijk.


Deze cursus is ontwikkeld in samenwerking met dr. Albert Huisman, klinisch chemicus/apotheker.

PAOFarmacie

info@paofarmacie.nl
0303040100
31, Rembrandtlaan, Bilthoven, 3723BG