Deze cursus is verlopen

Medicatiebegeleiding in de 1e en 2e lijn

medicatiebegeleidingindividueelontwikkeling

De kern van medicatiebegeleiding is het vormen van farmaceutisch advies toegespitst op de individuele patiënt.

395
6.5 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 395
Inclusief : Trainingsprogramma, tussendoortjes en lunch

Beroepen

Apotheker
6.5 Punten
OA
Apotheker - Openbare Farmacie
6.5 Punten
OA

Sprekers

Marjolijn Duisenberg

Ziekenhuisapotheker en coach bij Zorgmuse

Doelen

Farmaceutisch redeneren
Medicatiebegeleiding in de 1e en 2e lijn
Samen beslissen over bijwerkingen
Omschrijving

De kern van medicatiebegeleiding is het vormen van farmaceutisch advies toegespitst op de individuele patiënt. Op basis van richtlijnen, medicatiebewakingssignalen en patiëntkarakteristieken intervenieer jij als (ziekenhuis)apotheker om geneesmiddel gerelateerde problemen te verminderen of zelfs te voorkomen. In principe baseert elke apotheker zijn of haar advies op de laatste inzichten. Dit betekent (helaas) niet dat alle adviezen eenduidig zijn. In de praktijk komt het voor dat adviezen elkaar tegenspreken wat uiteindelijk resulteert in verwarring op de werkvloer.


De mate waarin adviezen tegenstrijdig lijken heeft te maken met context van de patiënt. In acute situaties kan een arts bijvoorbeeld besluiten om toch een gecontraïndiceerd geneesmiddel in te zetten. Een relevante interactie in de thuissituatie, is bij monitoring in het ziekenhuis vaak minder relevant. Naast verschil in context, spelen factoren als samenwerking en communicatie ook een rol in de wijze waarop een advies tot stand komt. Een voorbeeld hiervan is het toedienen van intraveneuze medicatie in de thuissituatie. Het formuleren van een farmaceutisch advies over de dosering, toediensnelheid en houdbaarheid van het infuus alleen is dan onvoldoende. Intensieve samenwerking tussen verschillende zorgverleners is noodzakelijk om de medicatiebegeleiding goed te laten verlopen. Tijdens deze training krijg je aan de hand van casuïstiek uitleg over de verschillen in medicatiebegeleiding in de 1e en 2e lijn. Ook is er aandacht voor effectief samenwerken en het kunnen reflecteren op het eigen handelen.


Deze training richt zich op (ziekenhuis)apothekers die willen werken aan professionele & persoonlijke ontwikkeling; deze zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit alles met de intentie om optimale farmaceutische patiëntenzorg te leveren. Farmaceutische patiëntenzorg met Hoofd en Hart gaat over het toepassen van kennis (hoofd) afgestemd op je gevoel (hart). Er wordt gewerkt met kleine groepen (maximaal 15 deelnemers) zodat een veilig klimaat ontstaat en er veel ruimte is om te oefenen.


Gedurende elke bijeenkomst is er ruimte voor zelfreflectie en inbreng van eigen vraagstelling en knelpunten. Er wordt gewerkt met kleine groepen (maximaal 15 deelnemers) zodat een veilig klimaat ontstaat en er veel ruimte is om te oefenen. Naast deze training bieden we ook de volgende trainingen aan, waarbij farmaceutische patiëntenzorg met Hoofd en Hart centraal staat:


- Farmaceutisch redeneren

- Medicatiebegeleiding in de 1e en 2e lijn

- Samen beslissen over bijwerkingen


KennisConnect

De apothekers van KennisConnect ontwikkelen trainingen, e-learnings en audits voor professionals in de zorg. Ons aanbod is geschikt voor de hele zorgketen: van individuele zorgverlener tot (kleinschalige) zorginstellingen en ziekenhuizen. Al onze trainingen hebben een praktisch, informatief en uitdagend karakter. Wij geloven er namelijk in dat zorgprofessionals pas écht in beweging komen als ze zelf nut & noodzaak van (medicatie)processen inzien. Dit is noodzakelijk voor het borgen van de kwaliteit in zorgprocessen. Hoe we dit doen? Door de theorie samen te laten komen met praktijkvoorbeelden. Van die stoel af en aan de slag; de kracht ligt immers in het doen! De kracht ligt bij de zorgprofessional.
info@kennisconnect.nl
8, Achter de Molen, Dalfsen, 7722LS