Deze cursus is verlopen

Diabetes mellitus type 2 voor en na bariatrische chirurgie

diabetesDiabetes type IIdiabetes type 2bariatrischmaagverkleiningDM2diabetes mellitus

De nascholing Diabetes mellitus type 2 voor en na bariatrische chirurgie behandelt de invloed van reguliere en nieuwe bloedsuikerverlagende middelen op het lichaamsgewicht. De cursus gaat in op de veranderingen van het maagdarmkanaal na de verschillende bariatrische ingrepen en het effect daarvan op diabetes mellitus en het gebruik van bloedsuikerverlagende middelen. Na het volgen van deze nascholing kunt u weloverwogen beslissingen nemen over de rationale van combinaties van antidiabetica en kunt u adviseren over het gebruik antidiabetica bij patiënten die een bariatrische ingreep hebben ondergaan.

310
6 Punten
E-learning
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 310
Opmerking :Dit is de prijs voor de blended nascholing. De fysieke bijeenkomst en de E-module zijn ook apart te volgen. De fysieke bijeenkomst kost dan 205 euro (3 punten) en de E-module 105 euro (3 punten).

Beroepen

Apotheker
6 Punten
OA
Apotheker - Openbare Farmacie
6 Punten
OA

Competenties

Medische handelen 40 %
Kennis en wetenschap 60 %

Doelen

De wetenschappelijke stand van zaken weergeven omtrent de reguliere en nieuwere antidiabetica.
Weloverwogen beslissingen nemen over de rationale van combinaties van antidiabetica.
U bent op de hoogte van de veranderde farmacokinetiek en -dynamiek na een bariatrische ingreep.
U kunt advies geven over het gebruik van metformine, gliclazide, insuline en de nieuwere antidiabetica bij patiënten die een bariatrische ingreep hebben gehad.
Omschrijving

Leefstijlfactoren, zoals overgewicht, spelen een rol in het ontstaan, maar ook in de progressie, van diabetes. Bij patiënten met een BMI van 25 of hoger leidt 5-10% verlies van lichaamsgewicht tot lagere glucosewaarden, een betere vetstofwisseling en een lagere bloeddruk.


Patiënten met diabetes mellitus type 2 hebben vaak een hoge BMI. Sommige geneesmiddelen, zoals de sulfonylureumderivaten en de NPH-insulines, verhogen bovendien het lichaamsgewicht. Enkele van de nieuwere middelen, zoals de GLP-1 analoga en de SGLT2-remmers, kunnen de BMI verlagen. Dit is echter vaak niet voldoende.


Een niet- medicamenteuze optie om de diabetes beter te reguleren kan een bariatrische operatie zijn. Bariatrische chirurgie brengt veranderingen van het maagdarmkanaal tot stand, die invloed kunnen hebben op de farmacodynamiek en farmacokinetiek van geneesmiddelen. De veranderingen in het maagdarmkanaal kunnen bovendien leiden tot klachten als reflux en het dumping-syndroom, dat lijkt op een hypoglykemie.


De cursus Diabetes mellitus type 2 voor en na bariatrische chirurgie biedt u handvatten om het geneesmiddelengebruik te optimaliseren bij de steeds groter wordende groep patiënten met diabetes mellitus type 2 die een bariatrische ingreep ondergaan.

 


Deze blended nascholing is ontwikkeld in onze elektronische leeromgeving. U kunt uit verschillende leervormen kiezen die u online of fysiek kunt volgen. De online nascholing kunt u maken op uw mobiel, tablet, computer of laptop en kan gevolgd worden waar en wanneer u dat wilt.

U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden:


  • de blended nascholing bestaande uit een e-module en een fysieke bijeenkomst;
  • de e-module;
  • de fysieke bijeenkomst.


Het grote voordeel van blended nascholing is dat de e-module een aanvulling is op de fysieke bijeenkomst. Zo begint u goed voorbereid aan de bijeenkomst.  


De e-module Diabetes type 2 biedt u de mogelijkheid het overzicht over het steeds grotere scala aan geneesmiddelen te bewaren. Er wordt ingegaan op de definities en het classificatiesysteem zoals gehanteerd door de Europese richtlijn, etiologie, pathogenese en pathofysiologie van de verschillende vormen van diabetes mellitus, de diagnostiek en de behandeling. Aan de hand van de nieuwste richtlijn Diabetes type 2 wordt uitgelegd hoe u zorg op maat kunt leveren aan de Diabetes type 2 patiënt.


De fysieke bijeenkomst bestaat uit een wetenschappelijk gedeelte, casuïstiek in werkgroepjes, praktische aanbevelingen en een deel over de communicatie met de huisarts. De verschillende soorten bariatrische ingrepen en het effect daarvan op het gebruik van geneesmiddelen bij DM2 wordt besproken aan de hand van casuïstiek. 


Tijdens de nascholing worden onder andere de volgende vragen beantwoord:


  • Kan een patiënt nog een preparaat met een gereguleerde afgifte gebruiken?
  • Van welke vitamines en mineralen is suppletie nodig na een bariatrische ingreep?
  • Hoe zinvol is het gebruik van metformine en statines?
  • Is het mogelijk om het insulinegebruik na bariatrische chirurgie tot nul te reduceren?


Na afloop van de nascholing kunt u het geleerde meteen toepassen in uw eigen praktijk.


Deze nascholing kan ook worden gegeven als maatwerk op locatie.

PAOFarmacie

info@paofarmacie.nl
0303040100
31, Rembrandtlaan, Bilthoven, 3723BG