Farmaceutische zorg en oncologie

farmacologiefarmaceutischfarmaceutischeZorgoncologiekanker

De nascholing Farmaceutische zorg en oncologie gaat in op de rol van de poliklinische en openbare apotheker bij de zorg voor patiënten met kanker. Tijdens de nascholing komt de actuele stand van zaken rond oncolytica aan bod, alsmede de toxische effecten en de behandeling daarvan. Daarnaast wordt de medicatiebewaking van klassieke chemotherapie en tarageted therapy belicht en de niet-medicamenteuze farmaceutische zorg. Tot slot komen mogelijke farmacotherapeutische interventies bij deze patiëntengroep aan de orde.

12 sep. 2024
09:00 - 17:00
520
8.5 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 520
Opmerking :Dit is een blended nascholing. De verschillende onderdelen zijn ook apart te volgen.

Datum en locatie

12 sep. 2024
09:00
17:00
Stationsweg 91, 3621LK, Breukelen

Beroepen

Apotheker
8.5 Punten
OA
Apotheker - Openbare Farmacie
8.5 Punten
OA

Competenties

Medische handelen 40 %
Samenwerken 20 %
Maatschappelijk handelen en preventie 40 %

Doelen

U heeft kennis over farmacotherapie bij kanker, met inbegrip van actuele ontwikkelingen.
U heeft kennis over de toxische effecten van oncolytica en de behandeling hiervan.
U heeft kennis over veelvoorkomende interacties tussen oncolytica en overige geneesmiddelen.
U bent in staat bijwerkingen, interacties en contra-indicaties, gerelateerd aan het gebruik van oncolytica, te analyseren en waar nodig adequaat af te stemmen met andere zorgverleners en de patiënt.
U bent in staat om interventies voor te stellen op basis van individuele patiënteigenschappen en deze af te stemmen met andere zorgverleners en de patiënt.
Omschrijving

Door de overheveling van de oncolytica naar de ziekenhuisverplaatste zorg, worden zowel klassieke chemotherapie als targeted therapy voor de behandeling van maligniteiten niet meer verstrekt via de openbare apotheek. De behandeling van kanker lijkt daarmee in zijn totaliteit verplaatst naar het ziekenhuis. Deze veronderstelling doet echter afbreuk aan de rol van de openbare en de poliklinische apotheker.


De behandeling van maligniteiten in het ziekenhuis met oncolytica is echter niet de enige vorm van farmacotherapie voor patiënten met kanker. Voor de volledigheid van het dossier en de medicatiebewaking, zult u het gebruik van oncolytica in de apotheek vastleggen. Een aantal patiënten hebben immers ook te maken met co-morbiditeit, waarvoor ze via u geneesmiddelen krijgen. Het is niet ondenkbaar dat de medicatie uit het ziekenhuis een wisselwerking heeft met deze geneesmiddelen of met bestaande contra-indicaties. Daarnaast worden bij de behandeling van kanker ook andere geneesmiddelen gebruikt, die wel via de openbare apotheek worden geleverd. 


Deze blended nascholing is ontwikkeld in onze elektronische leeromgeving. U kunt uit verschillende leervormen kiezen die u online of fysiek kunt volgen. De online nascholing kunt u maken op uw mobiel, tablet, computer of laptop en kan gevolgd worden waar en wanneer u dat wilt. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden:


  • de blended nascholing bestaande uit een e-module en een fysieke bijeenkomst;
  • de e-module;
  • de fysieke bijeenkomst. 


Het grote voordeel van blended nascholing is dat de e-module een aanvulling is op de fysieke bijeenkomst. Zo begint u goed voorbereid aan de bijeenkomst.  


In de e-module Oncologie wordt uw kennis bijgespijkerd over oncolytica en een aantal oncologische aandoeningen. 


Tijdens de fysieke bijeenkomst staat de farmaceutische zorg van de openbare apotheek voor patiënten met kanker centraal. In het eerste deel worden de meest belangrijke aspecten van de farmacotherapeutische behandeling van maligniteiten en de actuele stand van zaken besproken. Hierbij komen ook de toxische effecten van oncolytica en behandeling daarvan aan de orde.


Tijdens het tweede deel wordt stilgestaan bij de medicatiebegeleiding en medicatiebewaking, waaronder mogelijke interacties met oncolytica. Ook de afstemming en samenwerking met medebehandelaars wordt besproken. Een goede samenwerking met andere zorgverleners en afstemming met patiënt en mantelzorg zijn immers voorwaarden voor een optimale zorg voor de oncologische patiënt. Daarnaast staat de docent stil bij mogelijke farmacotherapeutische interventies. Aan de hand van de illustratieve casuïstiek gaat u aan de slag met interventies bij bijwerkingen, de afhandeling van medisch-farmaceutische beslisregels (MFB’s) en het uitvoeren van medicatiebeoordelingen.


Na afloop van de nascholing kunt u het geleerde meteen toepassen in uw eigen praktijk.


PAOFarmacie

info@paofarmacie.nl
0303040100
31, Rembrandtlaan, Bilthoven, 3723BG