Deze cursus is verlopen

Bijwerkingen: Omgaan met bijwerkingen in de praktijk

bijwerkingenbijwerkinggeneesmiddelengeneesmiddelmedicatiemedicijnenmedicijn

Tijdens de nascholing Omgaan met bijwerkingen in de praktijk krijgt u inzicht in de klinisch farmacologische principes van ongewenste geneesmiddeleffecten. Deze kennis helpt u bij het inschatten welke patiënten een hoog risico hebben op een bijwerking. U leert bijwerkingen tijdig te herkennen en om vervolgens de juiste acties te ondernemen. Ook leert u hoe u bijwerkingen en overgevoeligheidsreacties op de juiste wijze kunt vastleggen. De nascholing wordt verzorgd door Bijwerkingencentrum Lareb en maakt samen met de nascholing Geneesmiddelen tijdens de zwangerschap deel uit van de nascholing Bijwerkingen.

360
6 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 360

Beroepen

Apotheker
6 Punten
OA, ZA
Apotheker - Openbare Farmacie
6 Punten
OA
Apotheker - Ziekenhuisapotheker
6 Punten
ZA

Competenties

Medische handelen 60 %
Maatschappelijk handelen en preventie 20 %
Professionaliteit en kwaliteit 20 %

Doelen

Bijwerkingen tijdig herkennen en vervolgens adequate actie ondernemen.
Rekening houden met risicofactoren voor bijwerkingen om deze te voorkomen.
Bijwerkingen en overgevoeligheidsreacties op een juiste manier vastleggen.
Informatie over bijwerkingen delen en beoordelen wanneer dat nodig is.

Programma

Omschrijving

Geneesmiddelen kunnen, naast het gewenste therapeutische effect, ook tot bijwerkingen leiden. Door de ongewenste effecten ervaren patiënten extra klachten en neemt de kwaliteit van leven af. Bovendien zijn bijwerkingen een belangrijke oorzaak van het niet opvolgen van behandeladviezen. In het geval van ernstige bijwerkingen kunnen deze tot ziekenhuisopname leiden of zelfs overlijden.


Kennis over de achtergrond van het ontstaan van bijwerkingen maakt het voor arts en apotheker mogelijk in te schatten welke patiënten een verhoogd risico hebben op een bijwerking. Voor een optimale farmacotherapie en therapietrouw is het belangrijk dat u bijwerkingen tijdig herkent en vervolgens adequaat behandelt. Ook bij het uitvoeren van medicatiebeoordelingen is kennis over bijwerkingen onmisbaar.


De nascholing Omgaan met bijwerkingen in de praktijk geeft u inzicht in de pathofysiologische en farmacologische principes van bijwerkingen op de verschillende orgaansystemen. De focus van deze cursusdag ligt op het optreden van en omgaan met bijwerkingen in de dagelijkse praktijk. Ook komen de achtergronden van wat minder bekende bijwerkingen aan de orde. U leert deze bijwerkingen en de risicopatiënten identificeren in uw eigen praktijk.


Deskundigen op het gebied van geneesmiddelenveiligheid en klinische farmacologie bespreken aan de hand van - door uzelf ingebrachte - praktijkvoorbeelden wat in deze situaties gedaan kan worden om de bijwerking te voorkómen of sneller te herkennen.


Deze geheel vernieuwde cursus maakt samen met de cursus Geneesmiddelen tijdens zwangerschap en borstvoeding en Communicatie bij bijwerkingen met patiënt en arts onderdeel uit van de nascholing Bijwerkingen. U kunt ook beide modules volgen. De nascholing wordt inhoudelijk verzorgd door Bijwerkingencentrum Lareb.


Programmaonderdelen:


  • Ervaringen delen met collega cursisten.
  • Klinische farmacologie van bijwerkingen: bijwerking of niet?
  • Interessante voorbeelden bijwerkingen.
  • Geneesmiddelovergevoeligheid.
  • Aan de slag in de praktijk: voorkómen, signaleren, vastlegging en delen van bijwerkingen.


Na afloop van de nascholing kunt u het geleerde meteen toepassen in uw eigen praktijk.


Deze cursus is ontwikkeld in samenwerking met prof. dr. Eugène van Puijenbroek van het Lareb Bijwerkingencentrum.

PAOFarmacie

info@paofarmacie.nl
0303040100
31, Rembrandtlaan, Bilthoven, 3723BG