Deze cursus is verlopen

Masterclass Bij de neus ...

De waarheid over liegen en leugendetectie
leugenspsychologiehuisartsenhuisartsenpraktijkarts

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen elke dag wel een keer liegen. Terwijl ze ook eerlijk zijn belangrijk vinden. Hoe zit dat dan? Waarover liegen we? En tegen wie? Kan het eigenlijk kwaad? In deze onthullende masterclass doet Sophie van der Zee een boekje open over alle soorten leugens. Van glashard liegen tot ondeugend gedrag. En ja, ook belangrijke informatie bewust achterhouden telt als leugen. U komt het ook tegen in de spreekkamer. Zijn er misschien situaties waarin mensen vaker liegen? Wat gebeurt er als iemand erachter komt dat je liegt? En veranderen leugens nu we steeds vaker digitaal communiceren? Een intrigerende kwestie die ook ethische vragen oproept en die u net zoveel over anderen leert als over uzelf. Echt waar!

1495
12 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 1495
Inclusief : Alle studiematerialen; Uitgebreide lunches; Heerlijk diner; Overnachting en ontbijt.

Beroepen

Anesthesioloog
12 Punten
ABAN
Arts
12 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
12 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
12 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
12 Punten
ABAN

Sprekers

Sophie van der Zee

Universitair docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
Dr. Sophie van der Zee is universitair docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze heeft een multidisciplinaire achtergrond in psychologie (BSc Universiteit Utrecht; MSc Universiteit Maastricht cum laude; PhD Lancaster University; docent Vrije Universiteit), informatica (postdoc onderzoeker University of Cambridge) en gedragseconomie (universitair docent Erasmus Universiteit). Daarnaast heeft Sophie ervaring met praktijkonderzoek door haar werk bij TNO en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Sophie van der Zee doet onderzoek naar liegen en leugendetectie. Ze ontwikkelde een methode om automatisch leugenachtig gedrag te meten met motion capture pakken. Ook ontwikkelde ze het eerste gepersonaliseerde leugendetectiemodel op basis van de tweets van voormalig president Donald Trump. Sophie richtte Decepticon op, het tweejaarlijkse congres over liegen en leugendetectie. Daarnaast geeft ze digitale lezingen over liegen. Voor haar motion capture leugenonderzoek is Sophie in 2018 genomineerd als New Scientist Onderzoekstalent van het jaar. In 2020 werd ze genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs, voor haar onderzoek naar liegen binnen gezinnen. Het onderzoek van Sophie komt regelmatig in de media. Zo schreef De Volkskrant over haar geautomatiseerde leugenonderzoek. New Scientist interviewde Sophie over spiegelen als teken van liegen. En bij Spraakmakers op NPO Radio 1 sprak Sophie over de leugens van voormalig President Trump.

Programma

Dag 1

Omschrijving

Niet alle leugens zijn onschuldig


Liegen kan een sociale functie hebben en ervoor zorgen dat mensen elkaar aardiger vinden. Of een gesprek soepeler laten verlopen. Het is de vraag of het van dit soort leugens zinvol is om de waarheid te achterhalen. Maar niet alle leugens zijn onschuldig. Sommige leugens hebben grote negatieve consequenties voor de ontvanger, de omgeving of zelfs de hele maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan een ontkennende dader of liegende politicus. Komt de democratie in gevaar als politici het niet zo nauw nemen met de waarheid? En wat als een arts niet de juiste diagnose kan stellen omdat de patiënt niet het volledige verhaal vertelt? Of een dokter die worstelt met slecht nieuws brengen en daarom de boodschap iets rooskleuriger voorspiegelt?


De beste leugenaars ontmaskeren


Soms kan er behoefte zijn om de betrouwbaarheid van een verklaring te toetsen. Hoe bepaal je of iemand liegt? Zijn mensen daar eigenlijk goed in? Wat zijn de mogelijkheden van leugendetectie? Hoe betrouwbaar is de polygraaf? Is het zinvol om technologie te gebruiken om leugens te detecteren? En welke ethische bezwaren zijn relevant voor leugendetectie? U komt er allemaal achter in deze tweedaagse masterclass.

Brainfeed

info@brainfeed.nl
20, Homeruslaan, Zeist, 3707GS