Deze cursus is verlopen

Gratis Webinar COVID-19 - 04 november 2020 (9)

Let op: dit webinar is niet langer accrediteerd, het is dus niet meer mogelijk om voor dit webinar accreditatiepunten te ontvangen.
covid-19coronaviruscovidlangdurig herstelkwetsbaarheidouderen

Op woensdag 4 november om 20:00 organiseren het NHG, de LHV en MedischeScholing.nl weer een COVID-19 webinar. Hiermee krijgt de eerder gestarte reeks een vervolg. Thema’s die aan de orde komen zijn het langdurige herstel van COVID-19, de kwetsbaarheid van ouderen tijdens de tweede golf en de nieuwe ‘ red flags’ in het klinisch beeld. Tevens worden de laatste ontwikkelingen rondom het testbeleid en sneltesten besproken.  Steeds...

Gratis
1 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Gratis

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
28 Oct 2020
04 Nov 2022
1 Punten
ABC1
Huisarts
28 Oct 2020
04 Nov 2022
1 Punten
ABC1
Physician Assistant
28 Oct 2020
04 Nov 2022
1 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
28 Oct 2020
04 Nov 2022
1 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 40 %
Samenwerken 40 %
Kennis en wetenschap 20 %
Omschrijving

Let op: dit webinar is niet langer accrediteerd, het is dus niet meer mogelijk om voor dit webinar accreditatiepunten te ontvangen.


Langdurig herstel na COVID-19

Carine den Boer, kaderhuisarts GGZ, bestuurslid psyHAG en promovendus op het gebied van SOLK klachten, zal vertellen over langdurige psychische klachten na COVID. Daarnaast vertelt ze over de psychische weerbaarheid van patiënten tijdens deze COVID crisis. Ze biedt handvatten voor het huisarts-spreekuur om patiënten met langdurige klachten na een COVID-infectie zo goed mogelijk te begeleiden. 


Kwetsbaarheid van ouderen

Arend Arentz, klinisch geriater en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG), zal spreken over de kwetsbaarheid onder ouderen tijdens deze tweede golf en de afgenomen veerkracht. Hij presenteert de indrukwekkende resultaten van een grootschalig onderzoek naar complicaties ten gevolge van de eerste COVID lockdown bij geriatrische patiënten. We zullen het o.a. hebben over de presentatie van COVID bij ouderen, het beloop en het herstel. Arend geeft praktische tips over de begeleiding van deze ouderen vanuit de huisartspraktijk tijdens deze tweede golf. 


‘Red flags’ in het klinisch beeld 

In de periode tussen de eerste en tweede golf zijn er weer nieuwe inzichten in mogelijke complicaties en het beloop van COVID-19 verworven. Eric van Gorp, hoogleraar internist-infectioloog en viroloog, zal inbellen en naast de nieuwste inzichten vanuit de kliniek ook de ‘red flags’ die een complicatie van COVID doen vermoeden behandelen. Masja Loogman, huisarts en lid van het Outbreak Management Team (OMT), zal de laatste updates over het testbeleid en het gebruik van sneltesten in de huisartspraktijk geven. 




Inleiding

Op woensdag 4 november om 20:00 organiseren het NHG, de LHV en MedischeScholing.nl weer een COVID-19 webinar. Hiermee krijgt de eerder gestarte reeks een vervolg. Thema’s die aan de orde komen zijn het langdurige herstel van COVID-19, de kwetsbaarheid van ouderen tijdens de tweede golf en de nieuwe ‘red flags’ in het klinisch beeld. Tevens worden de laatste ontwikkelingen rondom het testbeleid en sneltesten besproken. 


Steeds meer patiënten melden zich met langdurige klachten na COVID-19. Sommige patiënten zijn nog (steeds) niet hersteld van hun COVID-infectie tijdens de eerste golf dit jaar. Welke inzichten hebben we hier inmiddels over? En hoe begeleid je deze patiënten zo goed mogelijk naar herstel? We zullen het hebben over het fysieke en mentale herstel na een doorgemaakte COVID-infectie. 


Daarnaast zien we dat er minder veerkracht is onder ouderen tijdens deze tweede golf. Wat kun je als huisarts doen om de ouderen in je praktijk zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens deze tweede golf? Zijn er nog nieuwe ‘red flags’ waaraan je moet denken tijdens het spreekuur die mogelijk kunnen duiden op een complicatie door COVID? En wat zijn de laatste ontwikkelingen rondom het testbeleid in de huisartspraktijk? Kunnen sneltesten ingezet worden in de huisartsenpraktijk? En hoe gaat dit dan in zijn werk? 


Deze en andere vragen zijn in de afgelopen tijd gesteld. De presentatie van het webinar is opnieuw in handen van prof. Patrick Bindels, hoogleraar huisartsgeneeskunde.


Deze cursus is geaccrediteerd tot en met 30 november 2020 voor: 1 punt ABAN, KABIZ, NAPA, NVvPO, V&VN VS.

Accreditatie buiten ABAN: certificaat van deelname online te downloaden nadat de vragen zijn ingevuld. 


Programma

Tijd: 20.00-21.00 uur


Thema's:

  1. Langdurig herstel na COVID-19
  2. Kwetsbaarheid ouderen tijdens de tweede golf
  3. Nieuwe ‘red flags’ in het klinisch beeld
  4. Laatste ontwikkelingen rondom het testbeleid
  5. Prangende vragen uit het werkveld


Leerdoelen

Adequate informatievoorziening nastreven op basis van de laatste inzichten voor alle zorgprofessionals werkzaam in de COVID-zorg. De webinars richten zich volledig op de kliniek en er worden praktische handvatten voor de zorgverlener werkzaam in de eerste lijn gegeven.


MedischeScholing