Deze cursus is verlopen

Webinar Leverziekten Hepatitis B en C - een oplosbaar probleem.

Jaarlijks overlijden er in Nederland ongeveer 500 mensen aan de gevolgen van Hepatitis B en C. In tegenstelling tot HIV, waarvan het sterftegetal al jaren dalende is, vertoont het aantal sterfgevallen bij Hepatitis B geen significante dalende trend. Behandeling – die voor hepatitis B vaak levenslang duurt – voorkomt een hoop ellende. Hepatitis C is nu met korte kuur van 8-12 weken medicatie gebruik goed te genezen. Met name immigranten...

35
1 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Regulier € 35

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
09 Sep 2020
09 Sep 2022
1 Punten
ABC1
Huisarts
09 Sep 2020
09 Sep 2022
1 Punten
ABC1
Physician Assistant
09 Sep 2020
09 Sep 2022
1 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
09 Sep 2020
09 Sep 2022
1 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 50 %
Kennis en wetenschap 50 %
Omschrijving

Omschrijving

Als huisarts kunt u bijdragen aan het in beeld krijgen van het Hepatitis B en C-dragerschap onder uw patiënten via HIS of met behulp van laboratoria. Tijdens dit webinar krijgt u heldere uitleg over hoe u signalen van Hepatitis B en C effectief kunt oppikken, en vervolgonderzoek kunt inzetten. We zien u graag online op 13 mei a.s., waarbij wij ook doktersassistentes en praktijkmedewerkers willen uitnodigen.

Inleiding

Jaarlijks overlijden er in Nederland ongeveer 500 mensen aan de gevolgen van Hepatitis B en C. In tegenstelling tot HIV, waarvan het sterftegetal al jaren dalende is, vertoont het aantal sterfgevallen bij Hepatitis B geen significante dalende trend. Behandeling – die voor hepatitis B vaak levenslang duurt – voorkomt een hoop ellende. Hepatitis C is nu met korte kuur van 8-12 weken medicatie gebruik goed te genezen.

Met name immigranten uit niet-westerse herkomstlanden hebben een relatief hoog risico op dragerschap. Juist deze groep is momenteel nog niet zo goed in beeld, en zou eigenlijk beter in kaart moeten worden gebracht.

In het tijdig herkennen en behandelen vormen huisartsen de spil, want zij zien deze mensen daadwerkelijk op hun spreekuur.

Leerdoelen

  • U begrijpt het belang van analyse van patiënten met een afwijkende ALAT.
  • U weet wat de gezondheidswinst is van behandeling van chronische virale hepatitis.
  • U kent de risicogroepen van chronische virale hepatitis. U weet welke nadere diagnostiek nodig is om oorzaak en ernst van de leverziekte op te sporen.
  • U kent de indicaties voor verwijzing naar een leverspecialist en kan de patiënt voorlichten over het belang van het specialistisch onderzoek.
  • U formuleert een beleid voor niet-verwezen en terugverwezen patiënten met een afwijkende ALAT op basis van chronische virale hepatitis.

Leerpunt KOEL

info@leerpuntkoel.nl
0786193068
34, IJsselmeer, Zwijndrecht, 3332EX