CME-Online 'Opiumwet: de toepassing in de apotheek', cursus voor apothekers

De basis voor de huidige Opiumwet dateert van 1928. In de aanhef van de wet is deze datum nog steeds opgenomen. Officieel is het ook “de wet van 1928”. Sinds 1928 is er echter heel wat aan de wet veranderd. Op 17 maart 2003 is de laatste grote wijziging in werking getreden, maar ook daarna is de wet regelmatig op onderdelen aangepast. De Opiumwet richt zich niet specifiek alleen op de apotheker of op geneesmiddelen. De Opiumwet is een...

Gratis
2 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Gratis
Opmerking :Per abonnement

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Maatschappelijk handelen en preventie 20 %
Professionaliteit en kwaliteit 20 %
Organisatie en financiering 60 %
Omschrijving

Omschrijving

De basis voor de huidige Opiumwet dateert van 1928. In de aanhef van de wet is deze datum nog steeds opgenomen. Officieel is het ook “de wet van 1928”. Sinds 1928 is er echter heel wat aan de wet veranderd. Op 17 maart 2003 is de laatste grote wijziging in werking getreden, maar ook daarna is de wet regelmatig op onderdelen aangepast.

De Opiumwet richt zich niet specifiek alleen op de apotheker of op geneesmiddelen. De Opiumwet is een zogenoemde verbodswet en valt onder het strafrecht. Voor het ter hand stellen van geneesmiddelen die onder de bepalingen van de Opiumwet vallen, worden er in deze wet uitzonderingen gemaakt op de in de wet gestelde verboden. Het Opiumwetbesluit richt zich op de bijzondere positie van de Opiumwetmiddelen als geneesmiddel en de positie van de apotheker.

Het doel van de opiumwet is:

  • Het tegengaan van ongeoorloofde vervaardiging, sluikhandel en misbruik van in de wet genoemde bewustzijnsbeïnvloedende middelen.
  • Het aan banden leggen van het vervaardigen, verspreiden en gebruiken van de in de wet genoemde middelen.

De Opiumwet is geen farmaceutische regelgeving, maar valt onder het strafrecht.

De Opiumwet is een zogenaamde verbodswet die ook van toepassing is in de apotheek. Het handelen met de in de Opiumwetlijsten opgenomen stoffen is verboden. Voor het afleveren van geneesmiddelen die onder de bepalingen van de Opiumwet vallen worden er in de wet uitzonderingen gemaakt op de in de wet gestelde verboden.

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • kent u de inhoud van verschillende wettelijke bepalingen op het gebied van de opiumwetgeving die van toepassing is in de apotheek
  • bent u zich bewust van de verplichtingen in de opiumwet
  • kunt u de inhoud van de wettelijke bepalingen vertalen naar praktijksituaties

CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ