CME-Online 'Labwaarden bij medicatiebeoordelingen', cursus voor apothekers

Een medicatiebeoordeling is een mooie manier om de medicatie van een patiënt opnieuw kritisch te bekijken. Kunnen er aanpassingen worden gedaan in de medicatie? Welke medicatie zou eraf of vervangen kunnen worden? Hoe kunnen klinisch-chemische parameters het effect van de farmacotherapie beïnvloeden? En hoe vertaalt zich dat in een mogelijke aanpassing van het farmacotherapeutisch behandelplan? Een goede samenwerking tussen de volgende...

Gratis
2 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Gratis
Opmerking :per abonnement

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 40 %
Samenwerken 40 %
Communicatie 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Een medicatiebeoordeling is een mooie manier om de medicatie van een patiënt opnieuw kritisch te bekijken. Kunnen er aanpassingen worden gedaan in de medicatie? Welke medicatie zou eraf of vervangen kunnen worden? Hoe kunnen klinisch-chemische parameters het effect van de farmacotherapie beïnvloeden? En hoe vertaalt zich dat in een mogelijke aanpassing van het farmacotherapeutisch behandelplan?

Een goede samenwerking tussen de volgende partijen is daarbij van belang: de patiënt, de huisarts en de apotheker/collega-huisarts, in het geval van een apotheekhoudend huisarts. In de praktijk is het namelijk wenselijk dat de medicatie van een patiënt niet alleen maar door de voorschrijver wordt beoordeeld (keurt een slager zijn eigen vlees?). Voor het uitvoeren van een medicatiebeoordeling zullen apotheekhoudende huisartsen daarom de hulp moeten inroepen van een collega, of een apotheker uit de buurt. Deze zullen in ieder geval de analyse moeten doen. Ook de patiënten-anamnese kan in dit geval beter niet door de eigen huisarts worden afgenomen. Als een patiënt niet ‘doet wat de dokter zegt’, zal hij daar niet gemakkelijk over vertellen aan zijn eigen behandelaar.

In deze cursus wordt de theorie geïllustreerd met voorbeelden uit de praktijk. Hierbij wordt aandacht besteed aan valkuilen en aandachtspunten om tot optimale farmacotherapie voor de individuele patiënt te komen.

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • kent u de medicatiebeoordeling en STRIP
  • kunt u bij mensen met polyfarmacie medicatiebeoordelingen organiseren volgens de vigerende richtlijnen en standaarden
  • weet u hoe klinisch-chemische parameters het effect van de farmacotherapie kunnen weerspiegelen, en hoe zich dat vertaalt in een mogelijke aanpassing van het farmacotherapeutisch behandelplan
  • kunt u bij de medicatiebeoordelingen effectief samenwerken met andere hulpverleners in de eerstelijnszorg
  • kent u de vijf stappen van STRIP en weet u deze in de praktijk te brengen

CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ