Deze cursus is verlopen

CME-online 'Traumatische knieklachten'

traumatraumatischtraumatische knieklachtenknieklachtenknie traumaknie

Let op: Het gaat hier om een abonnementsprijs met recht op maar liefst 25 accreditatiepunten aan zelf te kiezen nascholing.  In de huisartsenpraktijk zijn knieklachten na nek- en rugklachten de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat. De incidentie van knieklachten is 34,1 per 1000 patiënten per jaar; dit zijn zowel de traumatische als niet-traumatische knieklachten. Een groot gedeelte hiervan zijn traumatische knieklachten....

599 per jaar
1 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Abonnement € 599 per jaar
Opmerking :Dit zijn de kosten voor een jaarabonnement op het totale cursusaanbod van CME-Online voor de huisarts. Dit abonnement geeft recht op het behalen van 25 accreditatiepunten per jaar.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
16 Jul 2020
21 Jul 2022
1 Punten
ABC1
Huisarts
16 Jul 2020
21 Jul 2022
1 Punten
ABC1
Physician Assistant
16 Jul 2020
21 Jul 2022
1 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
16 Jul 2020
21 Jul 2022
1 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 50 %
Kennis en wetenschap 50 %
Omschrijving

Docenten

I.J.R. Tak MSc

  • Igor Tak, PhD, MSc PT, MPTS, (sport)fysiotherapeut, volgde zijn opleiding aan de Hogeschool van Utrecht, Katholieke Universiteit Leuven en Avans+. Hij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Igor is mede-eigenaar van Fysiotherapie Utrecht Oost – Het Centrum voor Gezondheid, Beweging en Sport. Daarnaast houdt hij zich bezig met klinisch wetenschappelijk onderzoek binnen de sport en orthopedie als post-doctoral researcher bij Amsterdam Collaboration on Health and Safety in Sports / IOC Reserach Center of Excellence. Hij is auteur van 40+ diverse (internationale) wetenschappelijke artikelen en boekbijdragen. Daarnaast is hij mede-auteur van het herziene KNGF Evidence Statement Acuut Knieletsel(2015) en het nieuwe Beroepscompetentieprofiel voor de Sportfysiotherapeut (2018).

drs. A.A.H.H. Liedtke-van Eijck

  • Andrea Liedtke-van Eijck is arts en zelfstandig gevestigd onder de naam Begrip Medische Informatie en Educatie. Sinds ruim vijftien jaar schrijft zij begrijpelijke medische informatie voor patiënten en draagt ze bij aan de ontwikkeling van (digitale) cursussen voor verpleegkundigen, huisartsen, apothekers en medisch specialisten. Ze is onder ander werkzaam voor E-Wise, Noordhoff , Medicinfo en LeerstationZorg.Sinds haar opleiding Geneeskunde volgt ze regelmatig nascholingen op het gebied van geneeskunde en didactiek.




Inleiding

Let op: Het gaat hier om een abonnementsprijs met recht op maar liefst 25 accreditatiepunten aan zelf te kiezen nascholing.

In de huisartsenpraktijk zijn knieklachten na nek- en rugklachten de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat. De incidentie van knieklachten is 34,1 per 1000 patiënten per jaar; dit zijn zowel de traumatische als niet-traumatische knieklachten. Een groot gedeelte hiervan zijn traumatische knieklachten. Een kniedistorsie bijvoorbeeld komt jaarlijks bij 4 tot 6 per 1000 patiënten voor en meniscusletsel/bandletsel bij 4 per 1000 patiënten.

Als huisarts wordt u dus regelmatig geconfronteerd met traumatische knieklachten. Het is belangrijk dat u patiënten met direct bedreigend letsel, dat medisch ingrijpen noodzakelijk maakt, verwijst. Voorbeelden hiervan zijn fracturen, vaat- en zenuwletsel of groot kapsel- en bandletsel. Onderzoek heeft aangetoond dat het direct bedreigende letsel na een knietrauma, meestal adequaat wordt uitgesloten door huisartsen.

De overige patiënten met traumatische knieklachten kunt u zelf begeleiden. Het is daarbij van wezenlijk belang dat u kennis heeft van anatomie, letselmechanismen, onderzoeksstrategieën en de gevolgen op weefselniveau en functieniveau. Omdat (diagnoses van) bandletsels in eerste instantie nogal eens gemist lijken te worden, waardoor de patiënt opnieuw een beroep doet op hulpverleners uit de eerste lijn, wordt in deze cursus ook het bandletsel uitgebreid behandeld.

Deze cursus bestaat uit een module en een eindtoets.




Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • heeft u inzicht in de verschijningsvormen van een knie na een acuut letsel
  • kent u de relevante anamnestische gegevens bij een acuut knieletsel
  • bent u bekend met de uitvoering van het onderzoek van de getraumatiseerde knie
  • kent u de indicatie voor röntgendiagnostiek na een acuut knieletsel
  • kunt u symptoomgerichte therapeutische keuzes maken



CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ