Chronische slapeloosheid - alternatieven voor medicatie

chronische slapeloosheidslapeloosheidinsomniaSlaapstoornissenslaapstoornis

Deze cursus behandelt diagnostiek en niet-medicamenteuze behandeling van langdurige slapeloosheid.

523 per jaar
2 Punten
E-learning
E-learning

Prijzen

Abonnement € 523 per jaar
Opmerking :Plus abonnement voor € 628,- per jaar

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1, NVAVG
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1, NVAVG
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 50 %
Kennis en wetenschap 50 %

Sprekers

dr. H.M.J.C. Verbeek

slaaptherapeut-somnoloog
Ingrid Verbeek is slaaptherapeut-somnoloog. Ze promoveerde in 2004 bij Medische Psychologie in Groningen op de niet-medicamenteuze behandeling van insomnie. Ze werkt sinds 1991 op het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe en heeft bijna 30 jaar klinische ervaring. Sinds 2014 is zij somnoloog. Naast haar klinisch werk geeft ze veel nascholingen aan collega’s in de eerste en tweede lijn. Ze heeft diverse boeken en boekhoofdstukken geschreven over diagnostiek en behandeling van chronische insomnie. Haar missie is zoveel mogelijk patiënten toegang te laten krijgen tot de evidence based behandeling van eerste keus bij langdurige slaapproblemen, kortdurende cognitieve gedragstherapie bij insomnia (CGT-I).

Doelen

Na het volgen van de cursus: kunt u een slaapanamnese afnemen.
Bent u zich bewust van de niet-medicamenteuze behandeling van chronische slapeloosheid.
Bent u in staat eenvoudige niet-medicamenteuze interventies toe te passen.
Bent u in staat gebruik te maken van de slaap-waakkalender bij de diagnostiek en behandeling van chronische slapeloosheid.
Kunt u gericht doorverwijzen naar een slaapcentrum.
Omschrijving

Inleiding

Let op: Het gaat hier om een abonnementsprijs met recht op maar liefst 25 accreditatiepunten aan zelf te kiezen nascholing.

Deze cursus behandelt diagnostiek en niet-medicamenteuze behandeling van langdurige slapeloosheid. Slapeloosheid of insomnie is gedefinieerd als een subjectieve klacht over het inslapen, doorslapen of ontwaken die leidt tot problemen in het functioneren en welbevinden overdag. De International Classification of Sleep Disorders spreekt van chronische insomnie als deze klachten minimaal drie dagen per week bestaan gedurende minimaal drie maanden. Volgens deze criteria kampt in Nederland 8% van de volwassenen met chronische insomnie. De NHG-Standaard onderscheidt kortdurende (korter dan drie weken) en langer durende slapeloosheid. Onbehandelde slapeloosheid is een risicofactor voor het ontwikkelen van psychische stoornissen, met name depressie en angststoornis. Het is dus belangrijk om het te behandelen. Bij langer durende slapeloosheid raakt de oorspronkelijke oorzaak op de achtergrond en zijn meerdere factoren verantwoordelijk voor het in stand houden van de klacht.

Een chronische slapeloze belandt al snel in een vicieuze cirkel van slapeloosheid. De behandeling is er dan ook op gericht om deze vicieuze cirkel te doorbreken. De huisarts kan een grote rol spelen bij het voorkomen van afhankelijkheid van slaapmedicatie en het doorbreken van de vicieuze cirkel van slapeloosheid door het geven van goede informatie en adviezen.

Deze cursus bestaat uit twee modules en een eindtoets.


CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ