Deze cursus is verlopen

Seminar “Het motiveren van cliënten met een dwangstoornis voor behandeling”

Dwangklachten (obsessief-compulsieve stoornis) komen regelmatig voor onder de Nederlandse bevolking. Een dwangstoornis is de vierde meest voorkomende psychische stoornis in Nederland (na depressie, alcoholmisbruik en sociale fobie). Veel cliënten met dwangklachten bezoeken regelmatig een huisarts of vallen als gevolg deze klachten uit op het werk. Tijdens het gesprek met de huisarts of bedrijfsarts komen wel de gevolgen of symptomen van een...

Gratis
3 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Gratis
Opmerking :Ter gelegenheid van de start van het expertisecentrum dwang in regio Maastricht nodigt de directie van HSK u graag uit om gratis deel te nemen aan het seminar:

Beroepen

Anesthesioloog
07 Apr 2020
06 Apr 2021
3 Punten
ABAN
Arts
07 Apr 2020
06 Apr 2021
3 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
07 Apr 2020
06 Apr 2021
3 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
07 Apr 2020
06 Apr 2021
3 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
07 Apr 2020
06 Apr 2021
3 Punten
ABAN

Competenties

Communicatie 100 %
Omschrijving

Omschrijving

Dwangklachten (obsessief-compulsieve stoornis) komen regelmatig voor onder de Nederlandse bevolking. Een dwangstoornis is de vierde meest voorkomende psychische stoornis in Nederland (na depressie, alcoholmisbruik en sociale fobie).

Veel cliënten met dwangklachten bezoeken regelmatig een huisarts of vallen als gevolg deze klachten uit op het werk. Tijdens het gesprek met de huisarts of bedrijfsarts komen wel de gevolgen of symptomen van een dwangstoornis te sprake, maar de oorzaak van deze klachten, de dwangstoornis zelf, wordt vaak niet als zodanig herkend of niet besproken.


Een gespreksmethodiek die de huisarts/POH GZZ of bedrijfsarts kan gebruiken om de mogelijke aanwezigheid van dwang op een patiëntvriendelijke manier te bespreken en de cliënt vervolgens te motiveren voor adequate behandeling is Motiverende Gespreksvoering.

In deze workshop worden een aantal onderwerpen besproken. Naast een korte uitleg over dwang en differentiaal diagnostiek van deze stoornis staat vooral het motiveren van cliënten met een dwangstoornis voor behandeling centraal. In verschillende werkvormen wordt deze gespreksmethodiek geoefend bij cliënten waarbij mogelijk sprake is van een dwangstoornis.

 

Programma

Dagvoorzitter: drs. Robin Driessen

17.00   Ontvangst & koffie/thee en broodje

17.45    Welkom en introductie – Drs. Robin Driessen

17.50   Ervaringen uit de praktijk met de behandeling van dwang

18.00    Obsessief-compulsieve stoornissen (dwang) – Dr. Maarten Merkx

18.30   Motiverende Gespreksvoering bij cliënten met een dwangstoornis – Dr. Maarten Merkx

19.30   Pauze

19.45   Vervolg Motiverende Gespreksvoering bij cliënten met een dwangstoornis

21.00   Evaluatie & afsluiting

Cure & Care Development

curecare@curecare.nll
3, Oude Oeverstraat 120, etage, ARNHEM, 6811JZ