Deze cursus is verlopen

Op de sofa van de huisarts en de poh-ggz

psychische problemenSociale problemen

Op vrijdag 20 maart 2020 organiseren we weer een nieuwe editie van de studiedag op de sofa van de huisarts en de poh-ggz. Een dag waarin de behandeling van eerstelijns psychologische zorg centraal staat. We focussen ons dit keer op behandelmethoden en gesprekstechnieken die je bij verschillende psychische problemen in de praktijk kunt toepassen. Zoals Competitive Memory Training (COMET) bij mensen met een negatief zelfbeeld of Emotionally...

215
5 Punten
(Meerdaagse) Nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 215

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
20 Mar 2020
19 Mar 2021
5 Punten
ABC1
Huisarts
20 Mar 2020
19 Mar 2021
5 Punten
ABC1
Physician Assistant
20 Mar 2020
19 Mar 2021
5 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
20 Mar 2020
19 Mar 2021
5 Punten
ABC1

Competenties

Communicatie 100 %
Omschrijving

Omschrijving

Op vrijdag 20 maart 2020 organiseren we weer een nieuwe editie van de studiedag op de sofa van de huisarts en de poh-ggz. Een dag waarin de behandeling van eerstelijns psychologische zorg centraal staat.

We focussen ons dit keer op behandelmethoden en gesprekstechnieken die je bij verschillende psychische problemen in de praktijk kunt toepassen. Zoals Competitive Memory Training (COMET) bij mensen met een negatief zelfbeeld of Emotionally Focused Therapy (EFT) bij stellen met relatieproblemen. Ook laten we je kennismaken met exposure therapie bij patiënten met angstklachten en oplossingsgerichte gesprekstechnieken bij sombere ouderen. En we leggen uit wat de kracht kan zijn van provocatieve therapie en bij welke patiënten je dit zou kunnen toepassen.

Kortom; het wordt een hele praktijkgerichte editie van op de sofa!

Programma

09.00 uur Aankomst, registratie en koffie

09.30 uur Naar de zalen (er is geen plenaire opening)

09.45 uur Start lesronde 1

11.00 uur Pauze

11.30 uur Start lesronde 2

12.45 uur Lunch

13.30 uur Start lesronde 3

14.45 uur Pauze

15.00 uur Start lesronde 4

16.15 uur Einde programma, borrel

Keuzesessies (kies 4 uit 6):

1. Provocatie als therapie

Stel je voor dat je tegen iemand met een burn-out zegt ‘ik zou nog iets meer hooi op je vork nemen’. Of tegen een patiënt met een alcoholprobleem ‘waarom zou je stoppen, wijn is hartstikke lekker’. Waarschijnlijk voel je je hier niet erg comfortabel bij als hulpverlener. Toch wordt provocatieve therapie steeds vaker toegepast bij mensen met psychosociale klachten. De gedachte achter deze aanpak is dat je een antireactie uitlokt bij de patiënt ‘nee natuurlijk ga ik dat doen’. Tijdens deze les laten we je kennismaken met provocatieve therapie en leggen we uit bij welke patiënten je het zou kunnen toepassen en bij wie je het niet moet doen.

Adélka Vendl, psycholoog en expert op het gebied van provocatieve gesprekstechnieken

2. Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (cgt) is één van de meest gebruikte behandelmethoden binnen de geestelijke gezondheidszorg. Het is bewezen effectief bij de behandeling van verschillende psychische stoornissen zoals depressie en angst. Dit maakt het breed inzetbaar. Bij cgt wordt inzicht gegeven in het denkpatroon van de patiënt en hoe dat samenhangt met zijn of haar gevoel en gedrag. Dit wordt veelal met behulp van een zogenaamd G-schema gedaan; eerst tot de kern van iemands gedachtegang komen om vervolgens die gedachtegang uit te dagen oftewel te bekritiseren. Hoe je dat het beste kunt aanpakken, hoor je tijdens deze les.

Jasper Vlaminck is GZ-psycholoog en supervisor VGCt bij GGZ-Delfland.

3. Competitive Memory Training voor mensen met een negatief zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld kan ten grondslag liggen aan verschillende psychische klachten. Soms moet je daar eerst aandacht aan besteden voordat je een andere interventie kan doen. Het negatieve zelfbeeld kan bijvoorbeeld gaan over iemands uiterlijk, intelligentie, sociale contacten of over de maatschappij. De manier waarop iemand is opgevoed kan een grote rol spelen maar ook de ervaringen die iemand gedurende zijn of haar leven heeft meegemaakt hebben invloed. Competitive Memory Training (COMET) kan worden ingezet om patiënten een realistischer zelfbeeld te laten vormen. Tijdens deze les zullen verschillende onderdelen uit COMET besproken worden.

Kim Guijken, Gz-psycholoog en Cognitief Gedragstherapeut VGCt 

4. Emotionally Focused Therapy bij relatieproblemen

Relatietherapie wordt tegenwoordig niet meer vergoed en dat betekent in veel gevallen dat mensen met relatieproblemen in de huisartspraktijk terechtkomen. Om hen goed te kunnen helpen is het belangrijk dat je weet welke negatieve interactiecirkels tussen partners kunnen spelen. Daarom laten we je tijdens deze les kennismaken met emotionally focused therapy (eft). De belangrijkste interventies worden besproken.

Desiree van den Broek, directeur Stichting EFT Nederland

5. Exposure therapie bij angstklachten

Het voelt zo tegenstrijdig om iemand te confronteren met zijn of haar grootste angst maar dat is juist wel hetgeen dat je moet doen binnen de exposure therapie. De naasten van iemand met angstklachten, gaan vaak mee in de vermijding van de angst. Ze willen het niet erger maken. Helaas houden ze hierdoor, met alle goede bedoelingen, de angst juist in stand. Deze les gaat over exposure therapie en hoe je, samen met de patiënt, een haalbaar stappenplan (ook wel angsthiërarchie genoemd) kunt opstellen om van de angstklachten af te komen.

Aart de Leeuw, psychiater en leider van expertgroep Angst & OCD, Altrecht Academisch Angstcentrum

6. Oplossingsgerichte gespreksvoering bij sombere ouderen

Voor ouderen is het gevoel van zelfbeschikking heel belangrijk, maar fysieke problemen zorgen er soms voor dat zij hun idealen niet meer kunnen verwezenlijken. Dit kan gepaard gaan met sombere gedachten en gevoelens. Bij oplossingsgerichte gespreksvoering ligt de focus niet op wat er mis is, maar juist op wat er goed gaat en op de sterke kanten van de oudere. Tijdens deze les leer je hoe je door middel van oplossingsgerichte gesprekvoering ouderen met psychische problemen weer meer in hun kracht kunt zetten.

René den Haan werkt als gezondheidszorgpsycholoog in de ouderenpsychiatrie

Mark Two Academy

info@marktwo.nl
0334345730
22, Speelkamp, Leusden, 3831PE