Deze cursus is verlopen

Anemie bij ouderen

anemiebloedarmoedeouderenoudereijzergebrekijzergebreksanemiefoliumzuurvitamine B12

In deze cursus komen eerst enkele algemene aspecten van anemie aan de orde, zoals de definitie, epidemiologie, klachten en symptomen.

799 per jaar
2 Punten
E-learning
E-learning

Prijzen

Abonnement € 799 per jaar

Beroepen

Apotheker
01 Mar 2021
28 Feb 2022
2 Punten
OA
Apotheker - Openbare Farmacie
01 Mar 2021
28 Feb 2022
2 Punten
OA

Competenties

Medische handelen 60 %
Kennis en wetenschap 40 %

Sprekers

Dr. M. Lafeber MD MSc

Epidemiologie, internist in opleiding
Melvin Lafeber is epidemioloog en arts in opleiding tot internist (vasculaire geneeskunde en klinische farmacologie) in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij is in 2013 gepromoveerd op het onderwerp ‘de Polypill in de Preventie van Hart- en Vaatziekten’ aan de Universiteit van Utrecht. Daarnaast is hij parttime werkzaam als programmamanager voor Geïntegreerde Farmaceutische Zorg (GFZ) bij BENU Apotheken Nederland en is hij zeer betrokken bij post-academisch onderwijs voor apothekers bij BENU apotheken en PAO farmacie voor o.a. BIG-6-farmacotherapiecyclus.

Doelen

Kent u de functies van de erytrocyt.
Herkent u de symptomen van een anemie.
Kunt u onderscheid maken tussen verschillende vormen van anemie.
Kent u de belangrijkste hoofddiagnosen van chronische anemie bij ouderen en hun belangrijkste oorzaken.
Kunt u aan de hand van de gestelde diagnose een voorstel doen voor de farmacotherapie.
Kunt u tijdens een medicatiereview relevante parameters interpreteren, zoals Hb en ferritine bij het gebruik van ferrofumaraat.
Kunt u tijdens een medicatiereview de rationale van de behandeling van anemie evalueren en zo mogelijk een aangepast advies formuleren voor nadere controles.
Omschrijving

In deze cursus komen eerst enkele algemene aspecten van anemie aan de orde, zoals de definitie, epidemiologie, klachten en symptomen.


De verschillende vormen van anemie en hun ontstaanswijze worden besproken, waarbij de nadruk ligt op de vormen van anemie die samenhangen met gebrek aan ijzer, vitamine B12 en foliumzuur.

Ook de anemie bij chronische ziekten komt ter sprake. Andere vormen van anemie, hun wijze van ontstaan en behandeling, worden kort vermeld.


Daarna wordt nader ingegaan op anemie bij ouderen. De klinische symptomen, de parameters voor laboratoriumonderzoek en de behandeling komen daarbij aan bod. Het is hierbij noodzakelijk kritisch te kijken naar de laboratoriumwaarden waarop de diagnose is gesteld.

CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ