CME-Online 'Hormonale anticonceptie', cursus voor apothekers

Obstetrie

Onder anticonceptie worden alle middelen en methoden verstaan die het doel hebben bevruchting van een eicel of innesteling van een bevruchte eicel te voorkomen. In deze cursus worden alleen de hormonale anticonceptiemiddelen behandeld. Het aanbod van anticonceptiemiddelen is de laatste jaren flink uitgebreid en over de bestaande methoden is meer informatie beschikbaar gekomen. In 2011 zijn de NHG-Standaarden ‘Hormonale anticonceptie’ en...

Gratis
2 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Gratis
Opmerking :per abonnement

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 60 %
Samenwerken 20 %
Communicatie 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Onder anticonceptie worden alle middelen en methoden verstaan die het doel hebben bevruchting van een eicel of innesteling van een bevruchte eicel te voorkomen. In deze cursus worden alleen de hormonale anticonceptiemiddelen behandeld.

Het aanbod van anticonceptiemiddelen is de laatste jaren flink uitgebreid en over de bestaande methoden is meer informatie beschikbaar gekomen.

In 2011 zijn de NHG-Standaarden ‘Hormonale anticonceptie’ en ‘Het Spiraaltje’ vernieuwd en samengevoegd tot de multidisciplinaire Standaard ‘Anticonceptie’. Deze Standaard is ook door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) als richtlijn voor hun beroepsgroepen van toepassing verklaard.


In deze nascholingscursus worden alle hormonale anticonceptiemethoden besproken (intra-uteriene hormonale anticonceptie, vaginale anticonceptiering, anticonceptiepleister, orale combinatiepreparaten en middelen met progestagenen), waarbij vooral veel aandacht is voor relatief nieuwe middelen en nieuwe inzichten bij al langer bestaande middelen. Ook hormonale postcoïtale methoden worden in deze cursus behandeld. De middelen worden qua betrouwbaarheid tegen elkaar afgewogen en bijzondere patiënten worden door middel van casussen aan u gepresenteerd. Als laatste wordt ingegaan op het gebruik van anticonceptie in specifieke situaties, waaronder de overgang.


Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:

  • kunt u gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten die anticonceptie overwegen of al gebruiken
  • weet u wanneer welk middel of welke methode de voorkeur heeft in welke situatie
  • kent u de diverse hormonale vormen van orale hormonale anticonceptie
  • kent u de diverse hormonale vormen van niet-orale hormonale anticonceptie
  • kent u bijwerkingen, interacties en contra-indicaties voor gebruik


CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ